• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ideja za ručak: Punjeni svinjski but u slanini

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj sočan i kvalitetan deo mesa imaće još slasniji ukus kada ga ušuškate u slaninu

  • 0
svinjski but, rolovano meso, svinjsko meso sa slaninom, rucak Foto: Shutterstock

Ovaj recept vam može poslužiti kao ideja i za malo svečaniji ručak ili obrok kojim želite da fascinirate prijatelje svojim osećajem za kulinarske čarolije. Ali idealan je i za svaki dan, kada oko trpeze okupljate svoje najmilije.

Svinjsko meso umotano u slaninu, punjeno harmoničnom kombinacijom jabuka, luka i začinskog bilja zadovoljiće sva vaša čula. Lako ga je i napraviti, za manje od 60 minuta.

Sastojci:

  • 1,5 svinjskog filea
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednja jabuka, oljuštena i iseckana na sitne kocke (oko 1 šolja)
  • nekoliko suvih smokava
  • 1/4 srednjeg žutog luka, sitno iseckanog (oko 1/3 šolje)
  • 1 kašika seckanog svežeg ruzmarina
  • 1 kašika seckanog svežeg timijana
  • 1 do 2 debele kriške hleba (dovoljno da se napravi 1/2 šolje grubih prezli)
  • 1 kašika dižon senfa
  • 1/8 kašičice soli
  • 1/8 kašičice bibera
  •  8 do 10 traka slanine isečene napola

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

U tiganju na srednjoj vatri zagrejte ulje. Dodajte jabuku, smokve, luk, ruzmarin i timijan i kuvajte od sedam do devet minuta ili dok ne omekša. U međuvremenu, sameljite hleb na mrvice (ili jednostavno dodajte kupovne prezle, oko pola šolje).

Sklonite tiganj sa lukom i jabukama sa vatre, pa umešajte prezle, senf, so i biber. Ostavite sa strane da se kratko ohladi.

Isecite dubok prorez po dužini komada mesa, po sredini ga otvorite kao knjigu. Pokrijte plastičnom folijom i maljem ili oklagijom nežno istucite dok ne bude ujednačene debljine. Fil rasporedite u liniji duž centra mesa. Spojte ivice mesa da biste ga vratili u prvobitni, valjkasti oblik. Osigurajte čačkalicama veknicu od mesa.

Položite kriške slanine na dasku za sečenje, lagano ih preklapajući. Stavite pecivo na vrh sa čačkalicama okrenutim nagore. Uklanjajući čačkalice dok radite, umotajte kriške slanine oko svinjetine.

Stavite sada meso, šavom nadole, na pleh.

Pecite 20 do 25 minuta, tada bi meso već trebalo da bude pečeno, a slanina smeđa i hrskava.

Ostavite meso da odmori desetak minuta pre nego što ga isečete na kriške i prelijete sokovima iz pleha.

Video: Mini mafini od samo 5 sastojaka: Recept za zdravi dezert

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti