![Ajvar Ajvar](https://xdn.tf.rs/2021/09/19/slika-670x447.jpg?ver=539979)
Recept za južnjački ajvar: Ukus tradicije koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Miris pečenih paprika koji se širi domaćinstvima prvi je vesnik jeseni. Ajvar, koji mnogi nazivaju i srpski kavijar, obavezan je deo svake zimnice, jer je nezamenljiv kao namaz i dodatak mnogim jelima.
Iako ajvar možete kupiti i u prodavnici, ipak je bolji ovaj domaći, a za sve ljubitelje otkrivamo recept za najukusniji ajvar koji se sprema na jugu Srbije.
Sastojci:
- 4 kg crvene paprike
- 2 dl ulja
- 2 kašike vinskog sirćeta
- so po ukusu
Priprema:
Paprike temeljno operite i dobro osušite, pa ih pecite na roštilju na tihoj vatri dok ne omekšaju. Pečene paprike stavite u kesu i veliku posudu, pa ih dobro ušuškajte.
Posle nekog vremena paprike oljuštite od kožice, očistite ih od peteljki i semenki, pa ih ostavite da se ocede u toku noći.
Sledećeg dana sameljite paprike na mašini za mlevenje. Šerpu u kojoj ćete kuvati ajvar malo nauljite, dodajte paprike, pa stavite na šporet.
U drugu šerpu sipajte ostatak ulja i stavite je na ringlu da se dobro ugreje. Dok se ulje greje, mešajte paprike u šerpi na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.
Zagrejanim uljem prelijte paprike. Ajvar pržite dva-tri sata dok ne proključa.
Ajvar je gotov kada varjaču povučete po sredini šerpe, a vidite dno. Pred kraj dodajte sirće i so, pa vruć ajvar sipajte u vruće i čiste tegle.
Zatvorite ih i stavite u rernu na oko sat vremena na 75 stepeni. Tegle ostavite u zatvorenoj rerni dok se ne ohlade, a onda ih čuvajte na hladnom i mračnom mestu do upotrebe.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Xy
Čuj bolji od kupovnog. Svašta. Zar je teško biti bolji od kupovnog?
Podelite komentar