• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ideja za ručak: Lazanje od bundeve i spanaća, vegetarijanski klasik koji ne odbijaju ni ljubitelji mesa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Puna zdravog povrća i prijatnih začina, ove lazanje od bundeve su bukvalno najukusniji predlog za ručak tokom jeseni

  • 0
Lazanja od tikve i spanaća Foto: Shutterstuck

Ovaj fenomenalan recept posebno je popularan među vegetarijancima, ali čak i oni koji nisu veliki ljubitelji bundeva i povrća, prijatno su iznenađeni ovom divnom lazanjom.

Pune zdravog povrća i prijatnih začina, ove lazanje od bundeve su bukvalno najukusniji predlog za ručak tokom jeseni. Ono što je još bolje je da će vas deca, uprkos povrću, moliti da je spremate iznova i iznova. Za pripremu ovog ručka odvojite sat do sat i po vremena.

Sastojci:

  • 750 g bundeve
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 500 g spanaća
  • 1 kašika putera
  • muskatni oraščić (po ukusu)
  • kore za lazanju
  • 100 g kačkavalja (narendanog)
  • sos od paradajza (po ukusu)
  • glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka (sitno iseckana)
  • so i biber po ukusu
  • 300 g paradajza (iseckano na kockice)
  • 2 kašike šećera 

za bešamel sos:

  • 500 ml punomasnog mleka
  • so i biber po ukusu 
  • 50 g običnog brašna
  • pola glavice crnog luka
  • 50 g putera

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Očistite bundevu i isecite na kriške debljine oko jedan centimetar. Stavite kriške u pleh za pečenje, prelijte uljem, začinite, a zatim pecite dok ne omekša i malo se zapeče na ivicama. Ovo obično traje oko 40 minuta.

U međuvremenu, napravite paradajz sos. U tiganju omekšajte luk na ulju pet minuta, zatim dodajte i beli luk i dinstajte još jedan minut. Dodajte paradajz i šećer, pa ostavite da se krčka bez poklopca 30 minuta. Promešajte sa vremena na vreme dok se sos ne zgusne kao pire. Začinite prema svom ukusu.

Spanać stavite u tiganj sa vrlo malo vode, poklopite i stavite na srednju vatru. Okrećite spanać hvataljkama da bi ste bili sigurni da je svaki list bio u kontaktu sa toplotom na dnu tiganja. Kada potpuno uvene, ostavite ga da se ohladi, a zatim ga iscedite rukama.

Isecite ga i stavite u tiganj sa puterom. Lagano zagrejte, mešajući tako da spanać bude premazan puterom, a zatim ga začinite sa solju, biberom i muškatnim oraščićem.

Stavite mleko u šerpicu sa biberom, crnim lukom i lovorovim listom. Ostavite ga pet minuta da odstoji, a zatim procedite mleko u drugu šerpu. Dodajte brašno i puter, pa lagano zagrevajte uz mešanje dok se ne pretvori u gust, glatki sos.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i počnite da ređate lazanju. Maslacem premažite posudu za pečenje, na dno stavite sloj bundeve, a zatim sloj paradajz sosa. Na sve položite listove za lazanje, pa dodajte sloj bešamela, a zatim posipajte spanać i pola sira.

Potom stavite još listova lazanje, bundevu, paradajz sos i završni sloj bešamel sosa. Po vrhu pospite preostali sir.

Pecite 40 minuta, ili dok lazanje ne poprime zlatnu boju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti