• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Italijanska pita od tikvica: Za svega dvadesetak minuta spremićete otmen i ukusan obrok

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obrok za sve prilike spreman za svega dvadesetak minuta

  • 0
PIta od tikvica Foto: Shutterstock

Ako volite povrće, a posebno tikvice, ne propustite ovaj jednostavan recept za pripremu italijanske pite od tikvica.

Za svega dvadesetak minuta spremićete otmen i ukusan obrok koji možete da poslužite za doručak ili kao prilog uz odrezak na žaru, pečenu piletinu ili svinjske kotlete za večeru. A ukoliko ste vegetarijanac, samo je uparite sa  jednostavnom zelenom salatom i dobićete kompletan obrok koji će zadovoljiti čak i najjači apetit.

Sastojci:

za koru:

  • 300 g brašna
  • 225 g margarina
  • 100 ml veoma hladne vode
  • 1-2 kašike šećera
  • 1 kašičica soli

za fil:

  • 2 kašike putera
  • 4 šolje tanko isečenih tikvica
  • 1 šolja seckanog crnog luka
  • 2 kašike sušenog peršuna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/4 kašičice belog luka u prahu
  • 1/4 kašičice sušenog bosiljka
  • 200 g mocarele 
  • 2 kašičice senfa

Priprema:

Margarin izvadite iz frižidera i isecite ga na kockice oko jedan centimetar veličine. U mikseru za testo prvo promešajte brašno, dodajte so i šećer, a zatim iseckani puter i mešajte oko 30 sekundi.

Vodu dodajite postepeno i testo treba da bude spremno za 60 sekundi. Nemojte previše mesiti testo da se ne ugreje. Ono treba da bude sipkavo, ne previše vlažno.

Kada je testo gotovo, ostavite ga u frižideru dok pripremate fil za pitu.

Zagrejte rernu na 250 stepeni.

U tiganju istopite puter na srednje jakoj vatri. Dodajte tikvice i luk, pa pržite do šest do osam minuta, povremeno mešajući, dok ne omekšaju. Pospite peršun, so, biber, beli luk u prahu, bosiljak i origano. U velikoj posudi pomešajte jaja i sir. Dodajte spremljeno povrće i lagano promešajte.

Izvadite testo iz frižidera, razvucite ga oklagijom ukrug koji treba da bude nekoliko centimetra veći od kalupa u kojem planirate da ispečete pitu. Kalup dobro namažite margarinom, a zatim razvijeno testo oklagijom prenesite u kalup. Pritisnite dno kore drugim, manjim plehom i stavite u rernu na da se malo zapeče.

Izvadite koru iz rerne i premažite je senfom. Sipajte smesu od jaja i povrća ravnomerno preko kore.

Pecite pitu oko 20 minuta. Po potrebi ivicu kore prekrijte folijom poslednjih 10 minuta pečenja da ne bi preterano potamnele.

Pitu pustite da odstoji 10 minuta pre serviranja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti