• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ideja za ručak: Tavče na gravče, čuveno staro jelo iz Makedonije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravi jesenji obrok, koji je najlepši ako se peče i služi u tradicionalnoj neglaziranoj zemljanoj posudi

  • 2
Tavče na gravče Foto: Shutterstock

Tavče na gravče je tradicionalno makedonsko jelo od pasulja. Varijante na temu ovog jela mogu da se nađu širom regiona, veoma je slično našem prebrancu.

Svakako pravi jesenji obrok, koji je najlepši ako se peče i služi u tradicionalnoj neglaziranoj zemljanoj posudi.

Sastojci:

  • 1 kg pasulja tetovca
  • 500 g crnog luka
  • 1 struk praziluka
  • 2-3 čena belog luka
  • 100 ml ulja ili masti
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika začinske paprike 
  • pola kašičice ljute začinske paprike
  • 1 lovorov list
  • 1 kašika sitno iseckanog peršuna
  • 1 paradajz
  • 2-3 sveže paprike
  • so, biber, suvi biljni začin po ukusu

Priprema: 

Oprati pasulj i potopiti ga preko noći.

Pasulj treba skuvati, tako što se dva puta prosipa voda kada provri, a potom ga, u trećoj vodi kuvajte, ali toliko da vam zrna ostnu cela. Ocedite da toliko da malo ogrezne u vodi.

U dublju šerpu sipajte ulje ili mast i zagrejte. Dodajte sitno iseckan luk i praziluk i pržite na tihoj temperaturi dok ne omekša.

Dodajte lovorov list, začinsku papriku, brašno, so, biber, suvi biljni začin i sve dobro izmešajte. Na kraju dodajte sitno iseckan beli luk i skuvani pasulj sa vodom.

Pripremljen pasulj prespite u tepsiju za pečenje ili u glinenu posudu. Pospite iseckanima peršunom.

Preko stavite paradajz isečen na kolutove, paprike isečene na polovine i očišćene od semenki.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 do 45 minuta. Kad se na gornjem sloju stvori mala korica i polako krčka, gravče je gotovo.

Možete ga poslužiti samo uz neku sezonsku salatu ili uz kobasice ili neko drugo meso na roštilju.

Video: Napravite sladoled tortu od 4 sastojka za samo desetak minuta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Četnik

    13. septembar 2022. | 18:48

    Gravče na tavče a ne tanjir na pasulj

    Podelite komentar

  • bice mnogo bolje

    12. septembar 2022. | 13:50

    ako dodate kasicicu zacina suve majcine dusice u pasulj dok se kuva

    Podelite komentar