• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ideja za ručak: Plavi patlidžan iz rerne sa sirom i čeri paradajzom za najzdraviji obrok

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravi jesenji ručak!

  • 0
Patlidžan Foto: Shutterstock

Sezona jesenjeg povrća je u toku, a pijace su pune paprika, tikvica i patlidžana. Ako razmišljate o zdravom i brzom obroku i želite da on obavezno sadrži povrće, ovaj recept bi vam mogao biti od koristi.

Reč je o plavom patlidžanu iz rerne!

Patlidžan duguje svoju ljubičastu boju antocijanima - posebnoj vrsti pigmenta. Nekoliko velikih studija pokazalo je da je to jedan od najmoćnijih antioksidanata koji štiti ćelije od delovanja slobodnih radikala, što je jedan od uzroka starenja. A upravo ova supstanca najefikasnije štiti membrane moždanih ćelija.

Nakon porcije pečenog patlidžana, malo je verovatno da ćete postati pametniji, ali svakako ste se pobrinuli o jačanju pamćenja.

Sastojci:

  • 3 patlidžana srednje veličine
  • 1/3 šolje maslinovog ulja
  • sok od polovine limuna
  • 2 čena belog luka
  • 1 crveni luk
  • čeri paradajz
  • sveži peršun
  • 4 kašike grčkog sira izmrvljenog
  • so
  • biber

Priprema:

Najpre je neophodno izvući gorčinu iz plavog patlidžana. Prepolovite ga, a zatim narezane komade pospite velikom količinom soli. Plavi patlidžan će nakon pola sata ispustiti smeđu tečnost koju treba isprati pre dalje termičke obrade.

Patlidžan Foto: Shutterstock

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Maslinovo ulje, sok od limuna, iseckani beli luk, so i biber pomešajte. Premažite svaku polovinu, a onda ih takve pecite do 40 minuta okrenute nadole. Onda kada se zapeče, ponovo prelijte preostlog smesom koju ste i malopre koristili i onda dodajte sir, peršun. čeri i crveni luk preko. Ovo može biti toplo jelo ili prilog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti