
Ideja za ručak: Plavi patlidžan iz rerne sa sirom i čeri paradajzom za najzdraviji obrok
Sezona jesenjeg povrća je u toku, a pijace su pune paprika, tikvica i patlidžana. Ako razmišljate o zdravom i brzom obroku i želite da on obavezno sadrži povrće, ovaj recept bi vam mogao biti od koristi.
Reč je o plavom patlidžanu iz rerne!
Patlidžan duguje svoju ljubičastu boju antocijanima - posebnoj vrsti pigmenta. Nekoliko velikih studija pokazalo je da je to jedan od najmoćnijih antioksidanata koji štiti ćelije od delovanja slobodnih radikala, što je jedan od uzroka starenja. A upravo ova supstanca najefikasnije štiti membrane moždanih ćelija.
Nakon porcije pečenog patlidžana, malo je verovatno da ćete postati pametniji, ali svakako ste se pobrinuli o jačanju pamćenja.
Sastojci:
- 3 patlidžana srednje veličine
- 1/3 šolje maslinovog ulja
- sok od polovine limuna
- 2 čena belog luka
- 1 crveni luk
- čeri paradajz
- sveži peršun
- 4 kašike grčkog sira izmrvljenog
- so
- biber
Priprema:
Najpre je neophodno izvući gorčinu iz plavog patlidžana. Prepolovite ga, a zatim narezane komade pospite velikom količinom soli. Plavi patlidžan će nakon pola sata ispustiti smeđu tečnost koju treba isprati pre dalje termičke obrade.

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Maslinovo ulje, sok od limuna, iseckani beli luk, so i biber pomešajte. Premažite svaku polovinu, a onda ih takve pecite do 40 minuta okrenute nadole. Onda kada se zapeče, ponovo prelijte preostlog smesom koju ste i malopre koristili i onda dodajte sir, peršun. čeri i crveni luk preko. Ovo može biti toplo jelo ili prilog.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.