Štapići od maslina: Napravite za doručak italijanske "grissini alle olive” na tradicionalan način
Hlebni štapići od maslina – zvani grissini alle olive – varijacija su tradicionalnog recepta za italijanse štapiće koji imaju daleko bolji ukus od bilo koje vrste kupljene u prodavnici.
Hrskavi su i savršena ideja za doručak, užinu ili predjelo. Možete da ih poslužite samo uz jogurt ili neki sir i nešto suhomesnato po izboru. Zaista ih je lako napraviti - daleko lakše od hleba!
Takođe, možete da uključite i svoju decu u proces oblikovanja, jer se komadi testa povlače rukom da bi se stvorili dugački štapići, aktivnost u kojoj deca posebno uživaju.
Sastojci:
- 500 g višenamenskog brašna
- 250 ml mlake vode
- 1 kašičica šećera
- 2 g aktivnog suvog kvasca
- 20 g otopljenog putera
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja + više za premazivanje
- ¼ kašičice soli
- 4 kašike maslina iseckane i dobro oceđene
- 2 kašike brašna od durum pšenice
Priprema:
U posudi za merenje pomešajte mlaku vodu, šećer i aktivni suvi kvasac. Ostavite pet minuta da se aktivira (dok ne postane penasto).
Stavite brašno u činiju. Ako imate električni mikser stavite nastavak sa kukom i uključite mikser na lagano mešanje.
Postepeno dodajte mešavinu vode i kvasca, rastopljeni puter i ekstra devičansku maslinu. Mesite smesu oko dva minuta. Zatim posolite i nastavite da mesite još osam minuta. Dodajte seckane masline i nastavite da mesite oko dva minuta.
Kada je testo gotovo, oblikujte ga u dva centimetra debljine i dužine oko 10 centimetra. Namažite vrh pravougaonika sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i pospite ga brašnom od durum pšenice.
Pokrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže oko dva sata.
Oštrim nožem isecite testo duž kraće strane. Nežno rolajte testo dok ne napravite štapić. Tako nastavite dok ne porošite celu smesu.
Poređajte štapiće u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni 15-20 minuta ili dok ne porumene.
Ostavite da se potpuno ohlade pre serviranja.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.