
Štapić-pita sa blitvom: Dodajte čašu jogurta i imaćete savršen početak dana
Recept za ovu jednostavnu pitu od blitve u praktičnom pakovanju možete da napravite sa domaćim, ali i kupovnim korama. A ako već niste znali, ovaj doručak ne samo da je ukusan već je i veoma zdrav, jer čak i mala porcija barene blitve pokriva našu dnevnu potrebu za vitaminima A i K i gotovo ispunjava dnevni unos vitamina C.
Zato vam za ovo hladno jutro i predlažemo da se prepustite ukusu hrskave korice i toplog, kremastog fila od zeleniša, jaja i pavlake.
Sastojci:
za kore:
- 350 ml mlake vode
- 3 kašike ulja
- 2 kašičice soli
- 700 g brašna
za fil:
- 500 g blitve
- 400 g pavlake
- 3 jajeta
- 30 ml ulja
- so prema ukusu
Priprema:
U posudu stavite brašno, dodajte so i lagano dosipajte vodu. Smesu mešajte sve vreme. Kada potrošite svu vodu, nastavite da mesite testo rukom.
Testo za kore podelite na tri jednake loptice, stavite ih u providne folije i ostavite da odstoje preko noći u frižideru.
Kada uzmete loptice iz frižidera, razvijte ih na pobrašnjenoj podlozi i namažite uljem. Razvucite ih na veličinu većeg tanjira.
Spremite veliku radnu površinu i celu je pobrašnite. Neko stavi i stoljnak, koji se takođe pospe brašnom. Stavite testo na sredinu i krenite da ga razvlačite u koru, od sredine prema vrhovima dok ne bude providno. Kad ste zadovoljni korom, pouljite krajeve.
Blanširajte blitvu, procedite i iseckajte. Pomešajte je sa pavlakom, umućenim jajima i posolite po želji.
Namažite fil na testo, pa zarolajte i isecite na dužinu od oko desetak centimetara.
Pitice poređajte jednu pored druge i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta, odnosno dok korica lepo ne porumeni. Kada izvadite pitu iz rerne, poprskajte je malo vodom da gornji sloj ne popuca i da malo omekša.
Video: Potreban je samo minut za preukusan početak dana
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.