Ideje za ručak: Lazanje od patlidžana, idealne za jesenje dane

  • 1

Ukusan, klasičan recept za lazanje od patlidžana napravljen od pečenih kriški patlidžana i bez ikakvog testa upravo je ručak koji vam je potreban za sve hladnije jesenje dane.

Iskoristite sezonu patlidžana da napravite ukusan, kremast obrok sa malo ugljenih hidrata. 

Sastojci:

  • 2 velika patlidžana narezana po dužini, oko centimetar i po debljine
  • 3,5 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja podeljeno
  • 1,5 kašičica soli
  • ½ kašičice crnog bibera, podeljeno
  • 500 grama pečuraka šampinjona
  • 3 čena belog luka, izgnječenog
  • 1/2 kašičice sušenog origana
  • 700 g kuvanog paradajza
  • pakovanje rikota sira
  • 300 g zaleđenog seckanog spanaća (odmrznut i oceđen)
  • 0,5 šolje parmezana, podeljeno
  • 1 veliko jaje
  • 1 šolja iseckane mocarele
  • 2 kašike seckanog svežeg bosiljka, timijana ili peršuna

Priprema: 

Postavite rešetke u gornju i donju trećinu vaše rerne. Zagrejte rernu na 250 stepeni.

Obložite dva pleha pek-papirom ili ih premažite uljem. Poređajte isečene patlidžane u jednom sloju na tepsije tako da kriške leže ravno. Premažite ih uljem sa obe strane, pospite so i biber po njima. Pecite patlidžan dok ne omekša i ne porumeni, ukupno oko 25 minuta. Na polovini pečenja okrenite kriške patlidžana .

Izvadite pečeni patlidžan i smanjite temperaturu rerne na 200 stepeni.

U međuvremenu, u velikom tiganju zagrejte preostalu ulje na srednjoj vatri. Dodajte narezane pečurke. Pirjajte dok pečurke ne omekšaju, oko sedam minuta. Dodajte beli luk, so i origano. Dinstajte još dva minuta, a potom skinite posudu sa vatre. Dodajte kuvani paradajz i pomešajte da se sjedini.

U veliku činiju dodajte rikotu, četvrtinu šolje parmezana, jaje i preostali so i biber. Dobro promešajte, dok se smesa ne sjedini ravnomerno.

Spanać razmutite viljuškom i što ravnomernije rasporedite sa mešavinom rikote. Na dno vatrostalne posude za pečenje koju ste predhodno podmazali stavite polovinu sosa od pečuraka i rasporedite u ravnomeran sloj. Preko toga stavite četiri kriške patlidžana, a zatim svu mešavinu rikote. Položite još četiri kriške patlidžana i završite preostalim sosom od pečuraka.

Sve prelijte mocarelom i preostalom četvrtinom šolje parmezana.

Pecite 25 do 30 minuta, dok se sir ne otopi i malo zapeče.

Izvadite iz rerne i pospite svežim začinskim biljem.

Ostavite da odstoji od pet do deset minuta, a zatim poslužite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • zorica

    6. oktobar 2022. | 11:09

    Bogati recept i lagan za spremanje.

    Podelite komentar