Ideje za ručak: Lazanje od patlidžana, idealne za jesenje dane
Ukusan, klasičan recept za lazanje od patlidžana napravljen od pečenih kriški patlidžana i bez ikakvog testa upravo je ručak koji vam je potreban za sve hladnije jesenje dane.
Iskoristite sezonu patlidžana da napravite ukusan, kremast obrok sa malo ugljenih hidrata.
Sastojci:
- 2 velika patlidžana narezana po dužini, oko centimetar i po debljine
- 3,5 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja podeljeno
- 1,5 kašičica soli
- ½ kašičice crnog bibera, podeljeno
- 500 grama pečuraka šampinjona
- 3 čena belog luka, izgnječenog
- 1/2 kašičice sušenog origana
- 700 g kuvanog paradajza
- pakovanje rikota sira
- 300 g zaleđenog seckanog spanaća (odmrznut i oceđen)
- 0,5 šolje parmezana, podeljeno
- 1 veliko jaje
- 1 šolja iseckane mocarele
- 2 kašike seckanog svežeg bosiljka, timijana ili peršuna
Priprema:
Postavite rešetke u gornju i donju trećinu vaše rerne. Zagrejte rernu na 250 stepeni.
Obložite dva pleha pek-papirom ili ih premažite uljem. Poređajte isečene patlidžane u jednom sloju na tepsije tako da kriške leže ravno. Premažite ih uljem sa obe strane, pospite so i biber po njima. Pecite patlidžan dok ne omekša i ne porumeni, ukupno oko 25 minuta. Na polovini pečenja okrenite kriške patlidžana .
Izvadite pečeni patlidžan i smanjite temperaturu rerne na 200 stepeni.
U međuvremenu, u velikom tiganju zagrejte preostalu ulje na srednjoj vatri. Dodajte narezane pečurke. Pirjajte dok pečurke ne omekšaju, oko sedam minuta. Dodajte beli luk, so i origano. Dinstajte još dva minuta, a potom skinite posudu sa vatre. Dodajte kuvani paradajz i pomešajte da se sjedini.
U veliku činiju dodajte rikotu, četvrtinu šolje parmezana, jaje i preostali so i biber. Dobro promešajte, dok se smesa ne sjedini ravnomerno.
Spanać razmutite viljuškom i što ravnomernije rasporedite sa mešavinom rikote. Na dno vatrostalne posude za pečenje koju ste predhodno podmazali stavite polovinu sosa od pečuraka i rasporedite u ravnomeran sloj. Preko toga stavite četiri kriške patlidžana, a zatim svu mešavinu rikote. Položite još četiri kriške patlidžana i završite preostalim sosom od pečuraka.
Sve prelijte mocarelom i preostalom četvrtinom šolje parmezana.
Pecite 25 do 30 minuta, dok se sir ne otopi i malo zapeče.
Izvadite iz rerne i pospite svežim začinskim biljem.
Ostavite da odstoji od pet do deset minuta, a zatim poslužite.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
zorica
Bogati recept i lagan za spremanje.
Podelite komentar