Ideje za ručak: Piletina sa kikirikijem i povrćem, najtraženije kinesko jelo iz vaše kuhinje
Predstavljamo vam recept najčešće naručivanog jela iz kineskih restorana u Srbiji - piletinu sa kikirikijem i povrćem.
Ovo jelo je bogato ne samo ukusom već i bojama, a recept je lako prilagoditi na osnovu povrća koje imate pri ruci.
Možete čak da ga pripremite i kao vegetarijanski obrok tako što ćete piletinu zameniti tofuom, a zatim ga poslužiti preko pirinča, rezanaca ili kinoe.
Sastojci:
za sos:
- ½ šolje kremastog putera od kikirikija
- 3 kašike vode
- 3 kašike meda
- 2 kašike soja sosa
- 3 kašike karija
- 2 kašike kuvanog paradajza
- 2 kašike sirćeta (najbolje pirinčanog)
- 1 kašika svežeg đumbira - izgnječenog
- 2 čena belog luka - izgnječenog
- 2 kašike crvene tucane paprike
za prženje:
- 2 kašike maslinovog ulja, podeljeno
- 1 srednji luk, iseckan na tanke rezance
- 500 g pilećih prsa bez kostiju isečenih na kockice oko jedan centimetar
- 6 šolja seckanog povrća po izboru (kupus, pečurke, paprike, šargarepa, brokoli...)
- ½ šolje suvo pečenog kikirikija grubo iseckanog
- ½ šolje seckanog svežeg korijandera ili peršuna
- pripremljen pirinač za serviranje
Priprema:
U srednjoj činiji umutite sos od kikiriki putera, meda, soja sosa, karija, paradajza, sirćeta, đumbira, belog luka i tucane paprike dok se sve ne sjedini. Ostavite sa strane.
U velikom voku ili dubokom i velikom nelepljivom tiganju zagrejte jednu kašiku ulja na srednje jakoj vatri.
Dodajte luk i pržite dok ne zamiriše i ne počne da omekšava, oko tri minuta.
Dodajte piletinu i dinstajte, povremeno mešajući, dok se potpuno ne spremi i dok ne iscuri sok, otprilike četiri minuta. Izvadite piletinu i luk iz tiganja i ostavite sa strane.
Dodajte preostalu jednu kašiku ulja, a potom ubacite izmiksano povrće. Dinstajte dok povrće ne omekša, tri do pet minuta, u zavisnosti od odabranog povrća. Vratite piletinu i luk u tiganj.
Sada sipajte pripremljeni sos od kikirikija. Protresite da se ravnomerno prekrije i kuvajte dok se ne zagreje, oko dva minuta.
Ubacite kikiriki i korijander ili peršun i poslužite vruće preko pirinča. Možete da ukrasite tanjir sa još kikirikija i listovima zeleniša po želji.
Video: Kako da prepoznate svežu piletinu i kako najlakše da odvojite belo meso?!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.