Ideje za ručak: Piletina sa kikirikijem i povrćem, najtraženije kinesko jelo iz vaše kuhinje

 ≫ 
  • 0

Predstavljamo vam recept najčešće naručivanog jela iz kineskih restorana u Srbiji - piletinu sa kikirikijem i povrćem.

Ovo jelo je bogato ne samo ukusom već i bojama, a recept je lako prilagoditi na osnovu povrća koje imate pri ruci.

Možete čak da ga pripremite i kao vegetarijanski obrok tako što ćete piletinu zameniti tofuom, a zatim ga poslužiti preko pirinča, rezanaca ili kinoe.

Sastojci: 

za sos:

  • ½ šolje kremastog putera od kikirikija
  • 3 kašike vode
  • 3 kašike meda
  • 2 kašike soja sosa
  • 3 kašike karija 
  • 2 kašike kuvanog paradajza
  • 2 kašike sirćeta (najbolje pirinčanog)
  • 1 kašika svežeg đumbira - izgnječenog 
  • 2 čena belog luka - izgnječenog 
  • 2 kašike crvene tucane paprike

za prženje:

  • 2 kašike maslinovog ulja, podeljeno
  • 1 srednji luk, iseckan na tanke rezance
  • 500 g pilećih prsa bez kostiju  isečenih na kockice oko jedan centimetar
  • 6 šolja seckanog povrća po izboru (kupus, pečurke, paprike, šargarepa, brokoli...)
  • ½ šolje suvo pečenog kikirikija grubo iseckanog
  • ½ šolje seckanog svežeg korijandera ili peršuna
  • pripremljen pirinač za serviranje

Priprema: 

U srednjoj činiji umutite sos od kikiriki putera, meda, soja sosa, karija, paradajza, sirćeta, đumbira, belog luka i tucane paprike dok se sve ne sjedini. Ostavite sa strane.

U velikom voku ili dubokom i velikom nelepljivom tiganju zagrejte jednu kašiku ulja na srednje jakoj vatri.

Dodajte luk i pržite dok ne zamiriše i ne počne da omekšava, oko tri minuta.

Dodajte piletinu i dinstajte, povremeno mešajući, dok se potpuno ne spremi i dok ne iscuri sok, otprilike četiri minuta. Izvadite piletinu i luk iz tiganja i ostavite sa strane.

Dodajte preostalu jednu kašiku ulja, a potom ubacite izmiksano povrće. Dinstajte dok povrće ne omekša, tri do pet minuta, u zavisnosti od odabranog povrća. Vratite piletinu i luk u tiganj.

Sada sipajte pripremljeni sos od kikirikija. Protresite da se ravnomerno prekrije i kuvajte dok se ne zagreje, oko dva minuta.

Ubacite kikiriki i korijander ili peršun i poslužite vruće preko pirinča. Možete da ukrasite tanjir sa još kikirikija i listovima zeleniša po želji.

Video: Kako da prepoznate svežu piletinu i kako najlakše da odvojite belo meso?!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti