Lenja pita sa jabukama na starinski način: Po ovom receptu pravile su je naše bake

  • 0

Starinske poslastice sve više se vraćaju u modu. Recepti iz sveščica naših baka doživljavaju „novu mladost“, posebno oni koje smo voleli dok smo bili deca i koje želimo da spremimo našoj deci.

Lenja pita sa jabukama jedan je od kolača kom se uvek rado vraćamo. Za pripremu ove poslastice nije potrebno mnogo vremena i umešnosti u kuhinji, a većinu sastojaka svaka domaćica ima u kući.

Sastojci:

  • 250 g masti
  • 3 jaja
  • 500 g šećera
  • 50 ml mleka
  • kesica sode bikarbone
  • 750 g brašna
  • kesica vanil-šećera
  • kesica cimeta
  • 1,5 kg jabuka
  • 2 kašike griza
  • 100 g šećera u prahu

Priprema:

Oljuštite jabuke, izrendajte ih i stavite u šerpu zajedno sa 150 grama šećera da se prodinstaju. Posle desetak minuta dodajte dve kašike griza koji će upiti višak tečnosti i kesicu cimeta, pa ostavite da se fil prohladi.

Umutite mast, vanil-šećer i preostalih 350 grama šećera, dodajte jaja, brašno, sodu bikarbonu i mleko, pa umesite testo. Podelite testo na dva dela, rastanjite oklagijom i jedan deo spustite u prethodno podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Na prvi deo testa nanesite fil od jabuka, pa preko njega stavite drugi deo testa.

Lenju pitu pecite dvadesetak minuta na 200 stepeni, a onda smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i ostavite kolač da se peče još pola sata.

Prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu, isecite i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo šta treba da radite da biste spremili najsavršeniju picu kod kuće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti