Recept za baklavu sa kremom i lešnicima: Raj za sva čula

   ≫ 
  • 0

Baklava je vrsta vrlo slatkog deserta poreklom iz Turske. Međutim, domaćice sa naših prostora su se toliko izveštile u pravljenju baklave, da razlike u ukusu skoro i da nema.

Kada je reč o tradicionalnoj baklavi, ona se pravi od kora, oraha, cimeta, vode, šećera i soka od limuna i veoma je laka za pripremu. Ali, kako se vremena menjaju, tako se menjaju i recepti za tradicionalna jela, te se u baklave sve češće stavljaju sladoled i pistiće.

S obzirom na to da je počela sezona slava, mi smo za vas pripremili recept za baklavu sa lešnicima i kremom, a verujemo da će vas ukus oboriti s nogu.

Sastojci:

  • 500 g tankih gotovih kora
  • 200 g maslaca
  • 400 g krema
  • 200 g pečenih lešnika
  • 100 g meda
  • ulje za podmazivanje

sastojci za sirup:

  • 3/4 šolje šećera
  • 2,5 dl vode
  • sok od limuna

Priprema:

U manjoj šerpi pomešajte šećer, med i vodu i stavite da se kuva dok ne proključa. Zatim dodajte sok od limuna, smanjite temperaturu i ostavite da se sirpu krčka još desetak minuta.

Posle toga, ostavite sirup da se ohladi.

Otopite maslac, ali vodite računa da ne proključa.

Pleh u kom ćete peći podmažite, pa počnite sa ređanjem kora. Svaku koru poprskajte rastopljenim maslacem.

Poređajte pet kora, pa tu poslednju premažite kremom i pospite lešnicima. Postupak ponavljate dok vam ne nestane materijala.

Kada završite sa ređanjem, oštrim nožem isecite baklavu na rombove ili trouglove, po svojoj želji.

Sve prelijte preostalim puterom.

Baklavu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.

Kada je gotova, ostavite je da se prohladi desetak minuta, a onda je prelijte ohlađenim sirupom.

Kada se sasvim ohladi, baklava je spremna za služenje.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti