• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ideje za ručak: Kako da savršeno ispohujete piletinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da biste spremili najukusniju piletinu za ručak, dobro je osušite preko noći kako bi svi začini mogli da prodru u meso sve od kosti

  • 0
Pohovana piletina Foto: Shutterstock

Ako ste spremni da isprobate recept za najlepšu pohovanu piletinu koju ste ikada jeli, trebali bi da znate sledeća tri trika.

Da biste spremili najukusniju piletinu za ručak, prvi trik je u tome da je dobro osušite preko noći kako bi svi začini mogli da prodru u meso sve od kosti.

Drugi trik je U tome da začinjeno brašno bude pomešano i nakvašeno sa mlaćenicom i ljutim sosom, kako bi dobili velike "čupave" komade ukusne korice nakon što piletina je pržena.

A treći trik je u kukuruznom skrobu koji koricu čini neverovatno hrskavom, daleko više nego što bi to činilo samo brašno.

Sastojci

  • 1 celo pile
  • so
  • 4 kašičice šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 3 šolje višenamenskog brašna
  • 2/3 šolje kukuruznog skroba
  • 2 kašike belog luka u prahu
  • 2 kašike crnog luka u prahu
  • 2 kašike slatke paprike 
  • 2 kašičice bibera
  • 2 šolje mlaćenice (pravi se od mleka i kiselog mleka, detaljnije u pripremi)
  • 1/2 šolje ljutog sosa,
  • 2 velika jaja, umućena
  • biljno ulje, za prženje (oko 8 šoljica)

Priprema: 

Isecite piletinu na 10 komada. Odrežite krila, batake i karabatake. Uklonite i odbacite kičmu. Isecite grudi na dva dela, a zatim svaku prepolovite.

Pomešajte četiri kašičice soli, šećer i prašak za pecivo u maloj činiji dok se potpuno ne sjedine. Pospite mešavinu soli po komadima piletine. Stavite začinjenu piletinu na rešetku postavljenu unutar pleha za pečenje. Umotajte lim za pečenje plastičnom folijom i stavite u frižider na najmanje tri do 24 sata. (Najbolje da odstoji preko noći.)

Umutite brašno, kukuruzni skrob, beli luk u prahu, crni luk u prahu, papriku, biber i četvrtinu šolje soli u velikoj činiji. Jedan po jedan komad piletine stavite u začinjenu smesu i okrećite da se dobro obloži. Protresite da uklonite višak i vratite sve komade na rešetku.

U drugoj velikoj posudi umutite mlaćenicu (promešajte jednu četvrtinu šolje vežeg mleka sa 3/4 četvrtine šolje kiselog mleka ako nemate pravu mlaćenicu), ljuti sos i jaja. Sada sipajte šest kašika mlaćenice u začinjeno brašno i razmutite prstima, dok se ne pretvori u teksturu sličnu pesku sa grudvicama. (Ove grudvice će piletini dati hrskavu, čupavu koru.)

Umočite ponovo svako parče piletine u ovu smesu, veoma nežno otresite višak i vratite na rešetku, a potom ostavite u frižideru najmanje 30 minuta,  do 12 sati.

Sipajte dovoljno ulja u veliku tešku šerpu, da bude puna oko pola. Zagrevajte ulje na jakoj vatri.

Radeći u tri serije, pržite piletinu, često okrećući i podešavajući toplotu da održavate temperaturu, dok ne porumeni, oko osam minuta za krilca, 10 minuta za batake i 12 minuta za karabatake i prepolovljene grudi.

Prebacite na čistu rešetku postavljenu preko papirnih ubrusa da se ocedi. Služite vruće.

Video: Ručak gotov čas posla: Probajte špagete iz rerne

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti