Recept za sultanovu sarmu: Neodoljivo kremasta poslastica koja se ne peče

 
  • 2

Turci su poznati po kolačima i poslasticama kojima niko ne može da odoli. Ratluk i baklava su samo neke od poslastica koje obožavaju i ljudi s naših prostora. Međutim, postoji i jedan desert koji je u poslednje vreme sve popularniji, a u pitanju je sultanova sarma ili kako ga mnogi zovu, paša lokum.

Najbolje od svega je to što se ne peče i što je priprema vrlo jednostavna.

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 200 g kokosa
  • 120 šećera
  • 150 g brašna
  • 50 g margarina
  • 3 kašike kakaa
  • 1 kesica vanil-šećera
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Veći pleh premažite sa malo margarina i ravnomerno pospite kokosom.

U šerpu sipajte 800 mililitara mleka i pustite da prokuva. Za to vreme, pomešajte brašno, šećer, vanil-šećer, kakao i preostalo mleko.

Dok mleko kuva, sve vreme mešajući, polako sipajte dobijenu smesu.

Dodajte i margarin i kuvajte dok se smesa ne zgusne.

Toplu smesu pažljivo sipajte u pleh sa kokosom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

Posle pola sata, pleh stavite u frižider na minimum tri sata.

Umutite slatku pavlaku, pa njome premažite smesu koja se stegla u frižideru.

Isecite kolač najpre dužim delom, pa onda poprečno na šest delova i urolajte prema sredini, najbolje špatulom jer je kora veoma osetljiva.

Prijatno!

Video: Kada srpska snajka servira: Sarma i pivo sa Balkana na trpezi NBA zvezde

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Dr. neko

    13. novembar 2022. | 08:57

    Tačno . Turci su poznati po nezdravim kolačima . Kao što su tulumba , baklava i i itd , kolači sa ogromnom količinom šećera . Posledice su kasnije diabetes i srčane bolesti. Naročito su štetna za malu decu koja se naviknu na veliki konzum šečera .

    Podelite komentar

  • Vodolijax

    13. novembar 2022. | 08:24

    Šećer karamelizovati pa u njega sipati mleko i onda sve skuvati....mnogo bolji ukus.......

    Podelite komentar