Hrskavi mafini od makarona i sira: Spremite poznati doručak sa neočekivanim obrtom
Mafini od makarona i sira savršen su predlog ne samo za doručak već mogu da posluže i kao predjelo ili grickalica između obroka. Slani, hrskavi, ukusni i neodoljivi zalogaji jednostavni su za pravljenje i zabavni za jelo.
I iako su makaroni i sir među omiljenim jelima za decu, ovako spremljeni definitivno nisu samo za najmlađe.
Sastojci:
- 200 g makarona
- 4 cela karanfilića
- 1 glavica luka, oguljena
- 310 ml (1 1/4 šolje) mleka
- 1 lovorov list
- 6 zrna crnog bibera
- 1 kašika maslinovog ulja
- 180 g dimljene slanine, krupno iseckane
- 25 g putera, seckanog
- 1,5 kašika običnog brašna
- 40 g (1/2 šolje) krupno narendanog kačkavalja
- 40 g (1/2 šolje) parmezana
- 1 kašičica senfa
- 2 jajeta, lagano umućena
- 80 g mocarele
- listovi peršuna ili bosiljka, za posluživanje
za posip od mrvica:
- 1/2 slanine bez kore, sitno iseckane
- 15 g putera
- 40 g (1/2 šolje) prezle
- 1 kašičica majčine dušice
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni.
Skuvajte al dente testeninu, procedite i vratite u šerpu.
Za posip od mrvica zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte slaninu. Pržite je mešajući tri-četiri minuta ili dok ne porumeni. Dodajte puter i mešajte dok se ne rastopi. Dodajte prezle i pržite, mešajući, još tri-četiri minuta. Sklonite sa vatre. Umešajte majčinu dušicu.
Podmažite dvanaest kalupa za mafine od otopljenim puterom i lagano pospite brašnom. Stavite u zamrzivač na 20 minuta da se ohladi. Ukoliko želite, umesto toga možete da stavite i papirne korpice.
Utisnite karanfilić u luk. Stavite mleko, lovorov list, biber i luk u malu šerpu. Kuvajte na srednjoj vatri skoro do ključanja. Ostavite na stranu deset minuta da se sjedine ukusui. Procedite u bokal.
Zagrejte ulje u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte slaninu i pržite, mešajući, tri-četiri minuta ili dok ne porumeni. Zagrejte puter u drugom loncu jedan minut ili dok se ne rastopi. Mešajte brašno jedan minut ili dok mešavina ne počne da ključa. Sklonite sa vatre. Sada postepeno umutite proceđeno mleko dok smesa ne postane glatka. Vratite na srednju vatru. Kuvajte, mešajući, dva-tri minuta ili dok smesa ne provri i ne zgusne se.
Dodajte kačkavalj, parmezan, senf i slaninu u beli sos i mešajte dok se sir ne otopi. Sada dodajte smesu u testeninu i mešajte dok se dobro ne sjedine. Umešajte jaja.
Kašikom rasporedite pola mešavine makarona u kalupe za mafine. Pritisnite ih poleđinom kašike. Potom stavite po komad mocarele u sredinu svakog mafina i prelijte sa preostalom mešavinom makarona. Na vrh pospite mešavinu mrvica od slanine.
Pecite 20 minuta ili dok ne porumeni. Ostavite ih da se ohlade u kalupima oko 20 minuta.
Ako niste koristili papirne korpice, okrenite nož sa ravnim sečivom oko ivica muffina da olabave, a potom ih izvadite i servirajte sa začinskim biljem.
Video: Mini mafini od samo 5 sastojaka: Recept za zdravi dezert
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Z
Fuj!
Podelite komentar