• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ideje za ručak: Recept za starinski podvarak

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je mnogima omiljeno jelo od kiselog kupusa

  • 3
Podvarak Foto: Shutterstock

Uskoro nam dolazi zima, ali i vreme za kiseli kupus koji su vredne domaćice spremale. Kada dođe ovo godišnje doba, većina kuća će zamirisati na podvarak - jelo bez kog je zimska trpeza nezamisliva.

Ukoliko volite tradicionalne recepte, onda ste na pravom mestu, jer smo jedan takav danas pripremili za vas.

Sastojci:

  • 2 kg kiselog kupusa
  • 500 g suvog mesa
  • 5 kašika masti
  • 1 glavica crnog luka
  • so po ukusu
  • biber u zrnu
  • 2 kašike začinske paprike
  • lovorov list

Priprema:

U veću šerpu stavite jednu punu kašiku masti, pa kada se otopi, stavite sitno seckani luk da se dinsta. Kada luk postane staklast, dodaje meso, pa sipajte vodu do polovine mesa.

Poklopite šerpu, pa ostavite sve da se krčka oko 20 minuta.

U drugu šerpu stavite preostalu mast da se otopi. Za to vreme sitno iseckajte kupus, pa ga stavite u šerpu i pržite pet minuta.

Posle toga dodajte so i začinsku papriku i pržite još pet minuta.

U veću šerpu ili drugu posudu izručite meso i kupus i sve zajedno pomešajte i dodajte biber u zrnu i lovorov list.

Stavite u rernu na 180 stepeni 30 minuta.

Posle pola sata malo promešajte kupus i meso, pa nalijte vodom da ogrezne. Podvarak treba da se krčka oko dva sata uz povremeno mešanje.

Kada je gotov, ostavite ga da se prohladi, pa ga služite uz domaću proju.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Branka

    11. novembar 2022. | 10:23

    A od kad u podvarak ide toliko vode? To mi vise lici na kiseli kupus ne na podvarak.

    Podelite komentar

  • A. P

    11. novembar 2022. | 11:45

    Domacice voda se nestavlja u podvarak prilikom spremanja, kiseli kupus ima svoju tecnost i mast daga zamasti.

    Podelite komentar

  • 11. novembar 2022. | 14:11

    Ovo nema veze sa podvarkom

    Podelite komentar