Londoneri ili kako ih većina zove londonske štanglice su kolač čiji se recept prenosi s kolena na koleno. Iako mnogi misle da je ovaj kolač poreklom iz Engleske, istina je ipak dručija.
Naime, ovaj ukusan kolač vodi poreklo iz Mađarske, ali je veoma popularan i u našoj zemlji. Zbog spoja korica i džema mnogi ih porede sa žerbo kockama, ali se ipak razlikuju.
Sastojci:
za prvu koru:
- 200 g putera
- 100 g šećera
- 4 žumanceta
- 1 kašičica ekstrata od vanile
- 350 g brašna
- izrendana kora limuna
za drugu koru:
- 4 belanceta
- 200 g šećera
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g iseckanih oraha
za fil:
- 5 kašika džema od kajsije
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Prvo pripremate prvu koru. Puter umutite sa šećerom, pa dodajte koru limuna, ekstrat vanile i jedno po jedno žumance.
Na kraju, polako sipajte brašno i sve vreme mutite.
Pleh u kom ćete peći obložite papirom za pečenje, pa ulijte smesu u njega. Koru pecite oko 20 minuta.
Za to vreme pripremite drugu koru.
U posudi umutite belanca i šećer čvrsto u sneg, pa dodajte izmlevene orahe i pomešajte sve špatulom.
Pečenu koru izvadite, pa je premažite džemom.
Preko džema ravnomerno rasporedite umućena belanca sa orasima i sve pospite krupno seckanim orasima.
Kolač vratite u rernu na još 20 minuta.
Kada je gotov, ostavite ga da se ohladi.
Kolač secite na kocke željene veličine i uživajte.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.