• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pišinger oblande: Recept za čokoladnu poslasticu koja je ukusnija od svake torte

Vreme čitanja: oko 1 min.

Starinski recept koji svima uspeva

  • 0
Oblande, kolači, slatko, čokolada, sitni kolači Foto: Shutterstock

Malo je onih koji će odbiti poslasticu u kojoj dominira ukus čokolade. Jedan od recepata koji se prenosi s kolena na koleno je i takozvana pišinger oblanda.

Pored toga što se brzo i lako sprema, veoma je izdašna i zasitna - samo par kockica biće dovoljno da se zasladite, a ukus ćete dugo pamtiti.

Postoji više verzija recepta pišinger oblande ili pišinger torte, kako je neki zbog sastojaka zovu. Mi vam donosimo onaj starinski, od svega pet sastojaka - oblandi, čokolade, jaja, šećera i putera.

Po želji, u fil možete da dodate seckane ili mlevene bademe, lešnike, orahe…, ali i bez orašastih plodova ova oblanda može da parira najukusnijim tortama.

Sastojci:

  • 1 veće pakovanje oblandi
  • 8 jaja
  • 400 g šećera
  • 300 g čokolade
  • 300 g putera

Priprema:

U lonac za kuvanje na pari stavite jaja i šećer, pa ih dobro umutite mikserom i stavite na ringlu. Kuvajte uz neprekidno mešanje dok jaja ne počnu da se zgušnjavaju.

Potom dodajte 250 grama čokolade izlomljene na sitnije delove (ako stavite veće komade, biće potrebno više vremena da se fil skuva), pa pet minuta kasnije ubacite i 250 grama putera i kuvajte dok se puter ne sjedini sa šećerom, jajima i čokoladom.

Vrućim filom mažite listove oblandi, pa odozgo stavite neki teži predmet kojim ćete pritisnuti kolač i ostaviti da tako prenoći.

Sutradan pripremite čokoladnu glazuru: u šerpicu stavite tri kašike vode, 50 grama putera i 50 grama izlomljene čokolade, pa rastopite na tihoj vatri i prelijte preko oblande. Opet ostavite oblande da odstoje neko vreme, da se glazura ohladi i stegne, pa secite kolač na kocke ili štangle i služite.

Prijatno!

Video: Napravite sladoled tortu od 4 sastojka za samo desetak minuta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti