Recept za špecle sa slaninicom u kremastom sosu: Savršen ručak za hladne dane
Na trpezama u kućama širom Srbije jela od testa najčešće se služe za doručak ili večeru. Ali, postoji recept koji su naše bake često pripremale, a koji može da se nađe na trpezi i za ručak.
Reč je o špeclama, testu koje podseća na taranu, a nezaobilazno je u mađarskoj, nemačkoj i švajcarskoj nacionalnoj kuhinji.
Prednost špecli je u tome što se lako kombinuju i sa slanim i sa slatkim dodacima, pa uvek možete napraviti malo veću količinu i raspodeliti je za pripremu slanog obroka i za desert.
Priprema:
- 3 jaja
- 12 kašika oštrog brašna
- malo soli
- 250 g slanine
- 2 glavice crnog luka ili 1 praziluk
- 200 ml pavlake za kuvanje
- malo peršunovog lišća za ukrašavanje
Priprema:
Razbijte jaja, dodajte im brašno, blago posolite i sve sjedinite viljuškom. Potom dodajte malo vode, tako da testo dobije konzistenciju kao za uštipke.
U veliku šerpu sipajte vodu, pa kad voda provri iznad šerpe postavite cediljku za špagete (onu sa većim rupicama) i istiskujte pripremljeno testo za špecle. Kuvajte dok testo ne ispliva na površinu, pa ga rešetkastom kašikom vadite u zasebnu posudu.
Kad su špecle skuvane, u tiganj sipajte malo ulja, pa ga zagrejte i na njemu propržite slaninu isečenu na tanke listove.
Izvadite slaninu, u tiganju izdinstajte iseckan crni luk ili praziluk, pa vratite slaninu, dodajte špecle, prelijte ih pavlakom za kuvanje i ostavite još minut-dva na ringli.
Pre služenja pospite iseckanim peršunovim lišćem.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.