• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Štolen sa suvim voćem i marcipanom: Recept za slatki hleb koji osvaja ukusom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tradicionalni nemački hleb koji je obavezan na božićnoj trpezi

  • 0
štolen, slatki hleb Foto: Pixabay

Božićni praznici u Nemačkoj nezamislivi su bez štolena, slatkog hleba sa suvim voćem i marcipanom. Domaćice ga prave kako za prazničnu trpezu, tako i za poklon.

Varijacije recepata su različite, ali je osnova uvek ista – kiselo testo sa seckanim kandiranim koricama pomorandže, suvim grožđem, začinima i prelivom od šećera u prahu i maslaca.

Sastojci:

  • 650 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 250 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 200 g suvog grožđa
  • 100 g kandirane korice pomorandže
  • 200 g seckanih oraha i badema
  • 2 jaja
  • 250 g putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 5 supenih kašika ruma
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • kašičica cimeta i muskatnog oraščića
  • pola kašičice svežeg izrendanog đumbira
  • 200 g marcipana

Priprema:

Zagrejte mleko, pa ga skinite sa ringle, dodajte mu kašiku kristal-šećera, izmrvljen kvasac i kašiku brašna, pa razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta.

U drugu posudu sipajte rum, suvo grožđe i kandiranu koricu pomorandže i ostavite da se natapa.

Umutite 200 grama putera sa jajima i vanilin-šećerom, pa dodajte aktivirani kvasac, preostali kristal-šećer, prosejano brašno, cimet, muskatni oraščić i izrendan svež đumbir. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Ostavite testo da narasta sat vremena, pa ga premesite i dodajte voće koje je stajalo u rumu, kao i seckane orašaste plodove. Mesite još malo, pa opet ostavite testo da odstoji ovoga puta pola sata.

Posle pola sata podelite testo na dva dela, razvucite u pravougaonik i po dužini stavite štapić marcipana. Preklopite veknice sa obe strane, pa ih spustite u pleh koji je obložen papirom za pečenje.

Pecite štolen na 180 stepeni oko 40 minuta. Kad se veknice potpuno ohlade, premažite ih preostalim razmeškalim puterom i obilno pospite šećerom u prahu.

Pre služenja isecite štolen na kriške. Odlično se slaže uz kuvano vino.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti