• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Recept za trouglastu baklavu: Kolač koji je u bivšoj Jugoslaviji krasio izloge poslastičarnica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovu poslasticu nije teško napraviti, a što duže stoji to je ukusnija

  • 0
baklava, baklave, kolači Foto: Shutterstock

U bivšoj Jugoslaviji asortiman kolača u poslastičarnicama nije bio tako raskošan kao danas, ali svi pamtimo ukuse poslastica koje su nas mamile iz izloga - krempita, šampita, orasnica i baklava.

Iako su skoro sve mame i bake imale svoj recept za baklavu – neke su je pravile od domaćih razvučenih kora, neke od kupovnih, trouglaste baklave pravili su uglavnom profesionalni poslastičari u Bosni i tadašnjoj Makedoniji i s ponosom stavljali pune tepsije u izloge.

Danas ovih baklava gotovo da nema u poslastičarnicama, ali je recept preživeo „zub vremena“. Trouglaste baklave je veoma lako napraviti, i to od kupovnih tankih kora, oraha, šećera, vanilin-šećera i malo ulja.

Naravno, ukoliko više volite baklave sa bademima, lešnicima ili pistaćima, možete koristiti ove orašaste plodove umesto oraha ili u kombinaciji sa njima.

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za baklavu
  • 350 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 100 g seckanih oraha
  • 50 ml ulja
  • 400 ml vode
  • 2 kesice vanilin-šećera

Priprema:

List tankih kora za baklavu stavite na radnu površinu, pa ga preklopite uzdužno četiri puta da dobijete malo širu traku.

Deo kore na dnu savijte u širinu prsta ka unutra, pa ostatak premažite uljem i po sredini pospite mlevenim i seckanim orasima. Desni deo kore savijte u trougao pod uglom od 90 stepeni i prebacite na levu stranu, pa pratite liniju kore savijajući je u trougao do kraja.

Na isti način utrošite sve kore i orahe.

Složene baklave ređajte u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni dok ne porumene. Ostavite baklave da se ohlade.

U šerpu sipajte 400 mililitara vode, 350 grama šećera i dve kesice vanilin-šećera, pa kuvajte na jačoj vatri dok ne provri. Potom smanjite temperaturu i kuvajte sirup još desetak minuta.

Vrućim sirupom zalijte baklave u tepsiji i ostavite ih da odstoje najmanje 12 sati. U početku, one će plivati u sirupu, ali će ga posle 12 sati upiti.

Po želji, baklave možete da pospete mlevenim orasima ili pistaćima pre služenja.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti