Starinski podvarak: Spremite se za Božićnu trpezu

 
  • 1

Jedno od neizostavnih jela na tradicionalnoj Božićnoj trpezi obično je neka od đakonija napravljenih od kiselog kupusa, a najčešće su u pitanju sarma ili podvarak.

Kombinacija kupusa i mesa je mnogo, ali jedan od recepata za pripremu podvarka se baš izdvaja, jer se priprema dugo i sa razumevanjem, onako kako se nekada kuvalo.

A starinski ukus kojim će ovo jelo obogatiti vašu trpezu odvešće vas pravo u detinjstvo, u bakinu kuhinju i idilične snežne dane zimskog rasputa.  I baš zato je idealan da ga spremite za predstojeći Božić.

Sastojci: 

  • 1,5 kg kiselog kupusa (glavica ili ribanac) 
  • 2 kašike masti
  • 1 šargarepa sitno seckana
  • 1 luk sitno iseckan
  • 2 kašičice začinske paprike
  • 10-ak zrna bibera 
  • lovorov list
  • so
  • biber
  • pola šoljice pirinča
  • 800 g suvog mesa (rebra, kosti)
  • 200 g slanine, isckane na kockice

Priprema: 

Ako već nemate pripremljen, iseckajte glavicu kiselog kupusa kao ribanac, malo ga ocedite i ostavite po strani.

U veliku šerpu stavite dve kašike masti i zagrejte. Potom propržite kockice slanine nekoliko minuta i, kada dobiju zlatnobraon boju, izvadite sa strane.

U masnoći potom prodinstajte luk dok ne postane staklast, ubacite šargarepu, ribanac, suvo meso (koje ste predhodno oprali) biber, lovor i začinsku papriku. Poklopite šerpu i smanjite temperaturu napola.

Dinstajte kupus, meso i povrće dobrih 40-ak minuta, uz povremeno mešanje. Ukoliko vam se učini da je potrebno, povremeno dospite malo vode, da kupus ne zagori.

Kada meso počne da otapada od kostiju, isključite ringlu i pripremite tepsiju u kojoj ćete da zapečete podvarak. Zagrejte rernu na 250 stepeni.

Proberite koske i izvadite ih ih kupusa, dodajte pirinač i već prženu slaninu, promešajte sve i prebacite u tepsiju za pečenje.

Smanjite temperaturu na 200 stepeni i ubacite podvarak u rernu. Pecite oko 30 minuta dok pirinač ne omekša. Vodite računa da vam podvarak ne zagori, a ukoliko počne da crni, samo prebacite parče folije preko njega u rerni i nastavite do kraja.

Uz podvarak vam nije potrebna salata, ali ako želite,  možete da ga poslužite uz domaći hleb i pire krompir.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ZVEZDA

    5. januar 2023. | 21:29

    Pirinač u kupus???

    Podelite komentar