Recept za česnicu pripremljenu na tradicionalan način: Ovako su je pravile naše bake

 
  • 1

Božićna česnica je neizostavni deo božićnih praznika i prema narodnim običajima obavezno treba da se nađe na trpezi. Bez obzira na razlike u običajima i pripremi, česnica za Božić jeste jedna od tradicija koja radosno spaja i okuplja ukućane oko stola.

U zavisnosti od kraja Srbije u kom se pravi, domaćice u česnicu stavljaju drvce, grančicu drena, pasulj, žito, jezgro oraha, grančicu badnjaka, novčić...

Recept koji vam donosimo veoma je jednostavan, a ovakvu česnicu su spremale naše bake.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 300 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 100 ml ulja
  • so
  • 1/2 kašičice šećera

Priprema:

Kvasac rastopite u malo toplog mleka, pa dodajte šećer i ostavite ga 30 minuta da se aktivira.

Kada je aktiviran, dodajte jedno umućeno jaje, so i ulje.

Zatim postepeno sipajte brašno, uz dolivanje preostalog mleka.

Mesite dok ne dobijete glatko testo.

Testo prekrijte čistom krpom i ostavite ga da naraste.

Na radnu površinu pospite brašno, pa premasite testo i oblikujte ga u oblik pogače.

Žumance i malo mleka umutite, pa premažite pogaču i ukrasite je po ukusu.

U podmazan pleh stavite testo, pa ga pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 170 stepeni i pecite dok ne dobije lepu, zlatastu boju.

Prijatno!

U videu u nastavku pogledajte kako je jedan Beograđanin obradovao svoju porodicu originalnom česnicom, sa tajnim sastojkom. 

Video: Božićna trpeza ne postoji bez nje: Česnicu ćete lako napraviti ako pratite ovaj recept

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Biljka

    6. januar 2023. | 08:01

    U Sumadiji je moja baka pravila cesnicu od projinog brasna, ubacivala paricu, i prilikom lomljenja onome ko dobije zlatnik (paricu) lepi na zid u kuci ili plafon, za srecu kuce.

    Podelite komentar