Originalan recept za ruske piroške: Savršen doručak za zimske dane
Pred vama je recept za najmekše i najpahuljastije ruske pite, takozvane piroške, sa jednostavnim originalnim filom od mlevenog mesa i pirinča.
Tako se prave tradicionalne ruske piroške (ili pirojke, ili pirožike, kako ih ko zove) i prže do zlatnobraon boje, ali ih vi možete napuniti čime god vam srce poželi. Setite se samo čuvenih beogradskih piroški sa sirom.
Jer, zapravo, tajna dobrih tradicionalnih piroški nije u filu već u baršunastom dizanom testu od kvasca, koje je fantastično ukusno i mekano.
Sastojci:
za testo:
- 4 šolje (500 g) višenamenskog brašna
- 1 kvasac u kocki
- ½ kašičice soli
- 1/3 šolje (80 ml) biljnog ulja
- 1 šolja (240 ml) tople vode, uz dodavanje ako je još potrebno
za fil:
- 1 kašika biljnog ulja
- 450 g nemasne mlevene junetine
- 2-3 čena belog luka sitno izgnječen
- 1 kašičica soli
- 1 šolja kuvanog pirinča
- ulje za prženje
Priprema:
U velikoj posudi za mešanje pomešajte brašno, kvasac i so. Dodajte biljno ulje i vodu i mešajte dok ne postane glatko. Ako je testo previše suvo, dodajte još malo pomalo vode dok testo ne postane glatko i mekano. Takođe, ako je testo previše vlažno, dodajte još malo brašna.
Testo premažite sa malo biljnog ulja i vratite ga u posudu. Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mesto da naraste, oko 30-60 minuta.
U međuvremenu pripremajte fil. Zagrejte biljno ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte meso, beli luk i so. Dinstajte meso, dok se ne zarumeni.
Kada je gotovo, prebacite ga u veliku činiju i pomešajte sa kuvanim pirinčem.
Kada se testo udvostruči, izvadite ga na malo pobrašnjenu površinu, promesite par minuta i uvaljajte u glatku kuglu.
Lagano spljoštite kuglu testa da dobije oblik pogače i podelite na 12 jednakih delova kao kad sečete picu. Svaki komad ponaosob oblikujte u glatku kuglu.
Da biste napravili piroške, uzmite komad testa i poravnajte ga rukama. Stavite fil u centar i preklopite testo napola. Stisnite ivice testa da se zapečate, ostavljajući testo da izgleda kao polumesec. Zatim ga nežno poravnajte između dlanova, pazeći da su zapečaćeni svi otvori.
Kada formirate sve piroške, zagrejte ulje oko dva i po centimetra dubine i spuštajte po četiri piroške u vrelo ulje sve dok ne porumene. Obično je potrebno tri do četiri minuta. Potom ih okrenite i pržite drugu stranu dok ne postanu lepe i zlatne.
Izvadite piroške u činiju, obloženu papirnim ubrusom, da upije višak ulja.
Nastavite sa preostalom serijom.
Piroške poslužite tople ili na sobnoj temperaturi.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
goca
Dobro je , ali to u nasem kraju nazivaju " Vlaske palacinke" ili "Placinte"...i spremaju se sa sirom ! I probajte , naravno !
Podelite komentar