Originalni recept za suvu pitu sa orasima: Ukus juga Srbije

 
  • 0

Ako još uvek niste probali tradicionalnu suvu pitu sa orasima, vreme je da to i promenite. Baklava i tradicionalna suva pita sa orasima se prave na isti način, ali s jednom razlikom.

Naime, nakon što suvu pitu prelijete sirupom, za razliku od baklave, pitu vraćate u rernu da kore dobro upiju sirup.

Za vas smo priprelili originalni recept za suvu pitu, a ako budete dosledno sledili mere i upustva, napravićete je baš kao što to rade bake s juga Srbije.

Sastojci:

  • 500 kora za baklavu
  • 400 g mlevenih oraha
  • 200 g suvog grožđa
  • 200 g šećera
  • ulje

za preliv:

  • 400 g šećera
  • 2 dl vode
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 limuna

Priprema:

U dubljoj posudi pomešajte mlevene orahe, šećer i suvo grožđe.

U nauljenu tepsiju ređajte kore i svaku poprskajte sa malo ulja, a svaku treću koru pospite filom od oraha, šećera i grožđa. Fil prekrijte sa tri kore.

Postupak ponavljate sve dok imate materijala.

Kada ste složili kore, nepečenu pitu isecite na kocke željene veličine. Nož kojim sečete umačite u vrelo ulje.

Pitu stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite oko 30 minuta.

Dok se pita peče, napravite preliv. U šerpu sipajte šećer, vodu, vanilin-šećer i kolutove limuna. Kuvajte oko 20 minuta uz povremeno mešanje. Skinite sa vatre i prelijte preko gotove pite.

Prelivenu pitu vratite u rernu i ostavite da odstoji 10 minuta, odnosno dok ne upije sirup.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti