• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najlakši recept za alvu: Samo 4 sastojka za poslasticu koju obožavaju generacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slatkiš koji je stigao sa Bliskog istoka veoma je popularan i na našim prostorima

  • 0
alva, halva, slatkiši, poslastice Foto: Shutterstock

Ukoliko ste ljubitelj slatkiša i volite starinske recepte, ovaj će vam postati jedan od omiljenih.

Alva ili halva, popularni slatkiš koji je stigao sa Bliskog istoka, osvojio je i naše prostore i uglavnom se pravi u tri varijante - sa tahinijem, grizom ili pšeničnim brašnom.

Alvu sa tahinijem je malo teže napraviti, jer se ulje iz tahinija često odvaja od ostatka smese, pa je potrebno često i energično mešanje.

S druge strane, alva pravljena od griza ili pšeničnog brašna po teksturi podseća na kolače zalivene šećernim sirupom, lakša je za pripremu i možete je obogatiti dodavanjem badema, lešnika, oraha ili kokosa - u zavisnosti od toga koji ukus vaši ukućani najviše vole.

Osim toga, alvu od pšeničnog brašna možete da napravite kad god poželite, jer sadrži svega četiri sastojka koje svaka domaćica uvek ima u kuhinji.

Sastojci:

  • 1 čaša ulja (mera je čaša od 180 ml)
  • 2 čaše brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša vode

Priprema:

U šerpu sipajte ulje, dodajte brašno i sve dobro izmešajte tako da nema grudvica, pa zagrevajte na srednjoj temperaturi ringle. Važno je da sve vreme mešate smesu, da se brašno ne bi "uhvatilo" za dno šerpe. Posle 25 minuta smesa bi trebalo da poprimi lepu zlatnu boju.

Tad u smesu ulijte mešavinu od čaše šećera i čaše vode i opet lagano mešajte da se tečnost sjedini sa smesom u šerpi. Kad alva počne da se odvaja od posude, to je znak da je gotova.

Možete je vaditi kašikom za sladoled ili prebaciti u manje posude i ostaviti da se prohladi, pa dekorisati orasima, lešnicima, badmima, pistaćima ili kokosovim brašnom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti