Originalni recept za ajran: Turski jogurt koji ćete popiti u slast
Za razliku od grčkog jogurta koji je gust i kremast, turska verzija ovog napitka najviše podseća na penušavo mleko slanog i blagog ukusa. Ali, svako ko je makar jednom probao ajran, poželeo je da ga napravi u vlastitoj kuhinji. Leti savršeno osvežava, a tokom ostalih godišnjih doba najčešće se služi uz doručak ili večeru.
Turci se ponose ovim nacionalnim pićem čiji se recept prenosi s kolena na koleno. Iako se na internetu mogu pronaći brojne verzije recepta za ajran, istina je da se on pravi od svega tri sastojka - kiselog mleka, hladne vode i malo soli.
Sastojci:
- 400 g kiselog mleka
- 400 ml hladne vode
- 5 g soli
Priprema:
Kiselo mleko sipajte u činiju, dodajte mu vodu i sve umutite štapnim mikserom. Kad se na vrhu pojavi pena, dodajte so i mutite još minut.
Ukoliko nemate štapni mikser, ajran možete da napravite i u blenderu.
Ostavite turski jogurt u frižideru pola sata, pa ga služite uz obrok.
Po želji, u ajran možete da dodate začine koje volite. Turci tokom leta najčešće dodaju listiće nane koji jogurtu daju reski ukus. Takođe, u ajran možete da sipate kiselu vodu umesto obične - tad će biti još penušaviji.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.