Krompir je nezaobilazna namrinica na trpezi u kućama širom Srbije. Od krompira se uglavnom sprema pire ili pomfrit, ali će vas i ovaj način pripreme oduševiti.
Kombinacija krompira, slaninice i bešamel sosa će probuditi vaša čula.
Sve što vam je potrebno je malo truda i strpljenja, a za rezultat ćete dobiti jelo koje će svi ukućani obožavati.
Sastojci:
- 2 kg krompira
- 100 g maslaca
- 200 g slaninice
- so
- ulje
sastojci za sos:
- 50 g putera
- 50 g brašna
- 600 ml mleka
- so, biber
Priprema:
Krompir operite i oljuštite. Isecite na šnite vodoravno, ali ne do kraja, odnosno, nemojte seći do kraja. Na kraju treba da dobije oblik harmonike.
Krompir stavite u pleh i prelijte ga sa dosta ulja.
Između rezova na krompiru stavite po malo slanine.
Na vrh svakog krompira stavite malo putera i posolite.
Krompir pecite u rerni na 250 stepeni oko 45 minuta.
Kada stavite krompir u rernu počnite sa pripremom bešamel sosa.
Priprema bešamel sosa:
U manju šerpu stavite puter da se rastopi. U puter sipajte brašno i mešajte, kratko da se brašno malo uprži. Postepeno dodajte toplo mleko i mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite po ukusu, pa kuvajte na tihoj vatri do željene gustine.
Kada je krompir gotov, izvadite ga iz rerne, prelijte sosom i vratite u rernu na najviše tri minuta.
Prijatno!
Video: Recept za musaku kakvu do sada niste probali: Tradicionalno jelo na moderan način
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.