• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zapečeni harmonika krompir sa slaninicom: Zalogaj kom niko ne može da odoli

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravi gurmanski prilog

  • 0
Zapečeni krompir Foto:Shutterstock

Krompir je nezaobilazna namrinica na trpezi u kućama širom Srbije. Od krompira se uglavnom sprema pire ili pomfrit, ali će vas i ovaj način pripreme oduševiti.

Kombinacija krompira, slaninice i bešamel sosa će probuditi vaša čula.

Sve što vam je potrebno je malo truda i strpljenja, a za rezultat ćete dobiti jelo koje će svi ukućani obožavati.

Sastojci:

  • 2 kg krompira
  • 100 g maslaca
  • 200 g slaninice
  • so
  • ulje

sastojci za sos:

  • 50 g putera
  • 50 g brašna
  • 600 ml mleka
  • so, biber

Priprema:

Krompir operite i oljuštite. Isecite na šnite vodoravno, ali ne do kraja, odnosno, nemojte seći do kraja. Na kraju treba da dobije oblik harmonike.

Krompir stavite u pleh i prelijte ga sa dosta ulja.

Između rezova na krompiru stavite po malo slanine.

Na vrh svakog krompira stavite malo putera i posolite.

Krompir pecite u rerni na 250 stepeni oko 45 minuta.

Kada stavite krompir u rernu počnite sa pripremom bešamel sosa.

Priprema bešamel sosa:

U manju šerpu stavite puter da se rastopi. U puter sipajte brašno i mešajte, kratko da se brašno malo uprži. Postepeno dodajte toplo mleko i mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite po ukusu, pa kuvajte na tihoj vatri do željene gustine.

Kada je krompir gotov, izvadite ga iz rerne, prelijte sosom i vratite u rernu na najviše tri minuta.

Prijatno!

Video: Recept za musaku kakvu do sada niste probali: Tradicionalno jelo na moderan način

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti