Slane kiflice: Recept za savršeno meke i hrskave zalogaje koji će vam ulepšati dan

  • 2

Prazne, sa sirom, zeljem ili mesom, posute solju, kimom ili susamom, slane kiflice nezaobilazne su na trpezama širom Srbije.

Recepata za pripremu ovih slasnih zalogaja je mnogo, a mi vam donosimo najjednostavniji koji možete da modifikujete u zavisnosti od toga da li postite ili ne.

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 500 ml mleka (ili vode, ako pravite posne kiflice)
  • 2 kašike šećera
  • kašika soli (plus so za posipanje)
  • 20 g svežeg kvasca
  • 100 ml ulja
  • 3 jaja (2 za testo, jedno za premazivanje - opciono, samo za mrsnu verziju)
  • 50 g susama

Priprema:

Zagrejte mleko (ili vodu) tek toliko da se smlači, pa skinite posudu sa ringle i deo zagrejane tečnosti sipajte u manju posudu.

Dodajte izmrvljen kvasac i šećer, kao i jednu kašiku brašna, pa sve razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta, koliko će biti potrebno kvascu da se aktivira.

U posudu u kojoj se nalazi ostatak mleka ili vode dodajte aktivirani kvasac, kao i ostatak brašna, ulje i kašiku soli, pa umesite glatko testo. Ukoliko pravite mrsne kiflice, dodajte i dva jaja.

Posudu u kojoj ste mesili testo prekrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoji sat vremena. Količina testa bi za to vreme trebalo da se udvostruči.

Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo, premesite ga, podelite na osam loptica, a onda svaku lopticu razvucite pomoću oklagije i isecite na šest delova.

Formirajte kiflice, premažite ih umućenim jajetom (ako pravite mrsnu verziju), odnosno običnom vodom (ako pravite posne kiflice), pospite ih susamom i solju, ostavite da narastu još pola sata, pa ih pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ako je pisno

    5. mart 2023. | 08:42

    mleko nemoze a jaja mogu ? ? ?

    Podelite komentar

  • Milan

    5. mart 2023. | 13:07

    A sa pekmezom od kajsija

    Podelite komentar