Vreme čitanja: oko 1 min.
Započnite dan toplim plašintama: Recept za pecivo kom niko neće moći da odoli
Vreme čitanja: oko 1 min.
Lagane za kombinovanje i sa slatkim i sa slanim namazima
Nema ništa lepše nego kad se miris toplog testa širi kućom od ranog jutra. Recept za vlaške plašinte odvajkada je popularan doručak u Srbiji, jer je lagan za pripremu i može se kombinovati i sa slatkim i sa slanim namazima.
Za razliku od mekika, testo za plašinte ne iziskuje da ga ostavite pola sata ili sat da naraste. Biće dovoljno da ga umestite, razvučete oklagijom i odmah pržite u ulju.
Sastojci:
- 500 g mekog brašna
- 20 g svežeg pekarskog kvasca
- 300 ml mlake vode
- kašičica šećera
- so
Priprema:
U mlaku vodu stavite izmrvljen kvasac, dodajte šećer i malo brašna, pa razmutite i ostavite da odstoji pet minuta. Potom dodajte ostatak brašna i so i umesite meko, elastično testo.
Na pobrašnjenu radnu površinu spustite testo, razvucite ga oklagijom, pa ga isecite na 12 komada i oblikujte krugove.
Ukoliko želite da napravite slane mrsne vlaške plašinte, izrendajte 200 grama tvrđeg sira i pomešajte ga sa dva umućena jajeta, pa stavite fil na polovinu testa i preklopite.
Za obične posne plašinte nema potrebe da dodajete fil - samo preklopite testo i spuštajte ga u šerpu sa vrućim uljem, pa pržite dok ne dobije zlatnu boju.
Vruće plašinte spuštajte na papirni ubrus da se ocede od viška ulja i služite uz kajmak, sir, ajvar, džem, med ili krem.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.