• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Započnite dan toplim plašintama: Recept za pecivo kom niko neće moći da odoli

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lagane za kombinovanje i sa slatkim i sa slanim namazima

  • 0
vlaške plašinte Foto: Shutterstock

Nema ništa lepše nego kad se miris toplog testa širi kućom od ranog jutra. Recept za vlaške plašinte odvajkada je popularan doručak u Srbiji, jer je lagan za pripremu i može se kombinovati i sa slatkim i sa slanim namazima.

Za razliku od mekika, testo za plašinte ne iziskuje da ga ostavite pola sata ili sat da naraste. Biće dovoljno da ga umestite, razvučete oklagijom i odmah pržite u ulju.

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna
  • 20 g svežeg pekarskog kvasca
  • 300 ml mlake vode
  • kašičica šećera
  • so

Priprema:

U mlaku vodu stavite izmrvljen kvasac, dodajte šećer i malo brašna, pa razmutite i ostavite da odstoji pet minuta. Potom dodajte ostatak brašna i so i umesite meko, elastično testo.

Na pobrašnjenu radnu površinu spustite testo, razvucite ga oklagijom, pa ga isecite na 12 komada i oblikujte krugove.

Ukoliko želite da napravite slane mrsne vlaške plašinte, izrendajte 200 grama tvrđeg sira i pomešajte ga sa dva umućena jajeta, pa stavite fil na polovinu testa i preklopite.

Za obične posne plašinte nema potrebe da dodajete fil - samo preklopite testo i spuštajte ga u šerpu sa vrućim uljem, pa pržite dok ne dobije zlatnu boju.

Vruće plašinte spuštajte na papirni ubrus da se ocede od viška ulja i služite uz kajmak, sir, ajvar, džem, med ili krem.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti