• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za posnu pogaču: Lagana i vazdušasta, a sve sastojke već imate u kuhinji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Priprema ove pogače ne zahteva niti mnogo vremena, niti mnogo umeća

  • 0
posna pogača Foto: Shutterstock

U potrazi za spektakularnim ukusima i izgledom hrane koju pripremamo čini se da smo zaboravili da je jednostavnost ključ svakog dobrog jela. Takav je slučaj i sa pogačom, nekada obaveznom namirnicom na trpezama širom Srbije.

Iako je mnogo onih koji će reći da je najbolja pogača nezamisliva bez putera (ili biljnog margarina), jaja i sira, vremešnije domaćice neće se složiti sa njima. One će uvek isticati da se najbolja pogača mesi od najjednostavnijih sastojaka koje svi uvek imamo u kući.

Upravo takav recept vam i donosimo - posnu pogaču od brašna, soli, vode, ulja, šećera, kvasca i kima.

Ukoliko ne volite kim, pogaču možete posuti susamom ili nekim osušenim začinskim biljem - bosiljkom, mirođijom, belim lukom u prahu...

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 300 ml vode
  • 20 g svežeg pekarskog kvasca
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika šećera
  • so
  • kim

Priprema:

Sipajte vodu u šerpicu, stavite je na ringlu da se zagreje, pa skinite šerpicu sa vatre, u vodu dodajte izmrvljen kvasac, šećer, ulje i kašiku brašna, te sve dobro razmutite. Ostavite da odstoji pet minuta, pa potom dodajte so i ostatak brašna.

Mesite dok testo ne počne da vam se odvaja od ruku, pa ga ostavite da odstoji 15 minuta.

Okruglu tepsiju podmažite uljem ili biljnim margarinom, prebacite testo, izbockajte ga viljuškom i nožem zasecite na kvadratiće, premažite vodom, pa pospite kimom i morskom solju.

Pokrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoji još 15 minuta.

Pogaču pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok testo ne porumeni.

Prijatno! 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti