Recept za sarmice sa zeljem: Pravo prolećno jelo koje će vas osvojiti na prvi zalogaj

  • 0

Proleće nam uskoro stiže, a mnoge raduje činjenica da ćemo uskoro jesti voće i povrće kojeg smo se svi uželeli. Zelje je jedan od darova prirode koje nam proleće nosi i koje raste svuda.

Jedno od omiljenih prolećnih jela su sarmice sa zeljem.

Za vas smo pripremili recept za ove sarmice, a priprema je mnogo jednostavnija nego kada ih pravite sa kupusom.

Sastojci:

  • 2 veće veze zelja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica alkoholnog  sirćeta
  • 2 l vode

Sastojci za fil:

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 150 g pirinča
  • 1 kašika začinske  paprike
  • 100 ml ulja
  • 2 srednje šargarepe

Sastojci za zapršku:

  • 50 ml ulja
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašičice začinske paprike
  • 400 ml vode
  • suvi biljni začin

Priprema:

Prvo je potrebno da pripremite fil tako što ćete na zagrejanom ulju staviti sitno iseckani crni luk, beli luk i šargarepu.

Kada crni luk omekša, dodajte mleveno meso i začine.

Dinstajte dok meso ne postane poluprženo.

U meso dodajte pirinač koji ste oprali u nekoliko voda.

Sve sjedinite i ostavite da se ohladi.

Listove zelja operite i skinite im zadebljani deo. U veću, dublju, šerpu sipajte vodu, so i sirće, pa staviti da provri. U kipeću vodu spuštajte po jedan list zelja, samo da malo omekša. 

Poparene listove vadite u vanglicu sa hladnom vodom. Kada završite ceo postupak potapanja listova stavite ih u cediljku da se ocede.

Sarmice je najlakše saviti na dasci za sečenje. Dakle, stavite list zelja na dasku, na sredini lista stavite dve kašike fila, pa potom preklopite levu i desnu stranu preko fila, a zatim prebacite prednji deo lista preko fila i umotajte sarmicu.

Umotane sarmice ređajte u dobro podmazani dublji pleh.

Kada ste to uradili, uključite rernu na 200 stepeni i počnite da spremate zapršku.

U zagrejano ulje stavite brašno i pržite ga dok ne požuti. Dodajte začinsku papriku, promešajte, pa nalijte sve vrelom vodom.

Dodajte suvi biljni začin, po ukusu.

Sa pripremljenom zaprškom prelijte poređane sarmice u plehu. Sarmice prekrijte aluminijumskom folijom i stavite ih da se peku.

Kada tečnost u rerni provri, smanjite temperaturu na 180 stepeni i ostavite ih da se krčaju još sat vremena.

Kada su gotove, poslužite ih sa kiselim mlekom.

Prijatno!

Video: Spremili smo turšiju i nije teško: Treba vam tegla i par sastojaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti