Recept za sarmice sa zeljem: Pravo prolećno jelo koje će vas osvojiti na prvi zalogaj
Proleće nam uskoro stiže, a mnoge raduje činjenica da ćemo uskoro jesti voće i povrće kojeg smo se svi uželeli. Zelje je jedan od darova prirode koje nam proleće nosi i koje raste svuda.
Jedno od omiljenih prolećnih jela su sarmice sa zeljem.
Za vas smo pripremili recept za ove sarmice, a priprema je mnogo jednostavnija nego kada ih pravite sa kupusom.
Sastojci:
- 2 veće veze zelja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica alkoholnog sirćeta
- 2 l vode
Sastojci za fil:
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
- 2 srednje glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 150 g pirinča
- 1 kašika začinske paprike
- 100 ml ulja
- 2 srednje šargarepe
Sastojci za zapršku:
- 50 ml ulja
- 1 kašika brašna
- 2 kašičice začinske paprike
- 400 ml vode
- suvi biljni začin
Priprema:
Prvo je potrebno da pripremite fil tako što ćete na zagrejanom ulju staviti sitno iseckani crni luk, beli luk i šargarepu.
Kada crni luk omekša, dodajte mleveno meso i začine.
Dinstajte dok meso ne postane poluprženo.
U meso dodajte pirinač koji ste oprali u nekoliko voda.
Sve sjedinite i ostavite da se ohladi.
Listove zelja operite i skinite im zadebljani deo. U veću, dublju, šerpu sipajte vodu, so i sirće, pa staviti da provri. U kipeću vodu spuštajte po jedan list zelja, samo da malo omekša.
Poparene listove vadite u vanglicu sa hladnom vodom. Kada završite ceo postupak potapanja listova stavite ih u cediljku da se ocede.
Sarmice je najlakše saviti na dasci za sečenje. Dakle, stavite list zelja na dasku, na sredini lista stavite dve kašike fila, pa potom preklopite levu i desnu stranu preko fila, a zatim prebacite prednji deo lista preko fila i umotajte sarmicu.
Umotane sarmice ređajte u dobro podmazani dublji pleh.
Kada ste to uradili, uključite rernu na 200 stepeni i počnite da spremate zapršku.
U zagrejano ulje stavite brašno i pržite ga dok ne požuti. Dodajte začinsku papriku, promešajte, pa nalijte sve vrelom vodom.
Dodajte suvi biljni začin, po ukusu.
Sa pripremljenom zaprškom prelijte poređane sarmice u plehu. Sarmice prekrijte aluminijumskom folijom i stavite ih da se peku.
Kada tečnost u rerni provri, smanjite temperaturu na 180 stepeni i ostavite ih da se krčaju još sat vremena.
Kada su gotove, poslužite ih sa kiselim mlekom.
Prijatno!
Video: Spremili smo turšiju i nije teško: Treba vam tegla i par sastojaka
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.