![Šekerbura Šekerbura](https://xdn.tf.rs/2023/03/29/sekerbura-shutterstock-670x447.jpg)
Sekerbure, kolačići sa neodoljivim punjenjem: Recept za poslasticu koja predivno miriše
Najpoznatiji obredni kolač u Azerbejdžanu je sekerbura, koji se naziva još i šekerbura, odnosno šekerbure.
Delom liči na recept za šapice sa orasima, delom na urmašice, ali je jedinstven po karakterističnom izgledu i činjenici da ga je moguće poslužiti u dve verzije - kao punjeni hrskavi keks i kao kolač zaliven šećernim sirupom.
Sastojci:
- 900 g mekog brašna
- kašičica suvog kvasca
- 320 g šećera
- 300 ml mleka
- 300 g putera
- 300 g mlevenih oraha
- 2 žumanceta
- kesica vanilin-šećera
- soli po ukusu
- kašičica muskatnog oraščića
Priprema:
Zagrejte 100 mililitara vode, pa skinite posudu sa ringle, dodajte suvi kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna. Sve razmutite i ostavite da odstoji pet minuta.
Potom sipajte aktivirani kvasac u preostalo brašno, dodajte 300 mililitara mlakog mleka, otopljen puter, žumanca, vanilin-šećer i so, pa zamesite meko testo. Ostavite testo da odstoji pola sata, pa ga razvucite oklagijom i vadite krugove modlom za krofne.
Sameljite orahe (bademe ili lešnike, šta najviše volite), pa ih pomešajte sa 300 grama šećera i muskatnim oraščićem. Sve dobro promešajte, pa ovim nadevom punite testo. Biće dovoljno da na svaki deo testa stavite po vršnu kašiku mešavine od oraha, šećera i muskatnog oraščića.
Svaki komad testa preklopite, zatvorite prstima sa strane, pa ga sa gornje strane ukrasite tako da dobije reljefastu teksturu. U Azerbejdžanu postoje specijalne štipaljke za ovu namenu, a vi možete da u krajnjoj liniji iskoristite rende da bi kolačići odozgo imali zanimljivu teksturu.
Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni dvadesetak minuta. Po tradiciji, svaka sekerbura bi trebalo da bude što svetlija.
Ukoliko volite sočne kolače, kad se sekerbure ispeku i skroz ohlade, prelijte ih ušpinovanim šećerom koji ćete pripremiti u razmeri 300 grama šećera i isto toliko vode. Sirup je gotov kad se zapremina preliva smanji na polovinu u odnosu na početak kuvanja.
Prijatno!
Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.