• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uskršnja pletenica, meka poput pamuka: Recept bez kog je praznična trpeza nezamisliva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovom specijalitetu od testa posebno će se obradovati najmlađi

  • 0
uskršnja pletenica, uskršnja trpeza Foto: Shutterstock

Na svečanoj uskršnjoj trpezi posebno mesto zauzima pletenica od testa ukrašena šarenim jajetom.

Ukoliko do sada niste pravili ovaj simbol uskršnje trpeze, donosimo vam najjednostavniji recept koji sigurno uspeva čak i početnicima u kuhinji.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • kašika šećera
  • 30 g svežeg kvasca
  • kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 100 g putera
  • 1 jaje
  • 50 g mrvica za ukrašavanje (opciono)

Priprema:

Zagrejte mleko tako da bude mlako, pa ga skinite sa ringle, dodajte šećer, izmrvljen kvasac i malo brašna, razmutite i ostavite desetak minuta da kvasac zapeni.

U preostalo brašno dodajte aktivirani kvasac, so i ulje, pa zamesite meko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da stoji pola sata na toplom mestu da udvostruči volumen.

Posle pola sata opet premesite testo, pa ga pokrijte i ostavite da stoji još pola sata.

Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga razvucite oklagijom, premažite omekšalim puterom i savijte u rolat. Odsecite onoliko komada testa koliko će biti gostiju za prazničnom trpezom, pa svaki komad testa uvijte u pletenicu i spustite u podmazan pleh.

Premažite umućenim jajetom, ostavite da odstoji još pola sata, pa pecite na 180 stepeni dok ne porumeni.

Ukoliko više volite slatku uskršnju pletenicu, testo premažite kombinacijom vode i šećera u razmeri 5:1 i pospite ukrasnim mrvicama.

U sredinu svake uskršnje pletenice stavite obojeno jaje kao simbol Uskrsa.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Obradujte najmlađe najslađim vaskršnjim zalogajima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti