Uskršnja pletenica, meka poput pamuka: Recept bez kog je praznična trpeza nezamisliva

  • 0

Na svečanoj uskršnjoj trpezi posebno mesto zauzima pletenica od testa ukrašena šarenim jajetom.

Ukoliko do sada niste pravili ovaj simbol uskršnje trpeze, donosimo vam najjednostavniji recept koji sigurno uspeva čak i početnicima u kuhinji.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • kašika šećera
  • 30 g svežeg kvasca
  • kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 100 g putera
  • 1 jaje
  • 50 g mrvica za ukrašavanje (opciono)

Priprema:

Zagrejte mleko tako da bude mlako, pa ga skinite sa ringle, dodajte šećer, izmrvljen kvasac i malo brašna, razmutite i ostavite desetak minuta da kvasac zapeni.

U preostalo brašno dodajte aktivirani kvasac, so i ulje, pa zamesite meko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da stoji pola sata na toplom mestu da udvostruči volumen.

Posle pola sata opet premesite testo, pa ga pokrijte i ostavite da stoji još pola sata.

Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga razvucite oklagijom, premažite omekšalim puterom i savijte u rolat. Odsecite onoliko komada testa koliko će biti gostiju za prazničnom trpezom, pa svaki komad testa uvijte u pletenicu i spustite u podmazan pleh.

Premažite umućenim jajetom, ostavite da odstoji još pola sata, pa pecite na 180 stepeni dok ne porumeni.

Ukoliko više volite slatku uskršnju pletenicu, testo premažite kombinacijom vode i šećera u razmeri 5:1 i pospite ukrasnim mrvicama.

U sredinu svake uskršnje pletenice stavite obojeno jaje kao simbol Uskrsa.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Obradujte najmlađe najslađim vaskršnjim zalogajima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti