![filija sa pavlakom i mladim lukom filija sa pavlakom i mladim lukom](https://xdn.tf.rs/2023/04/10/filija-sa-pavlakom-670x447.jpg)
Filija sa pavlakom i mladim lukom: Recept za pravi prolećni doručak
Otkako se na pijačnim tezgama pojavio mladi luk, mnogi su se prisetili starinskih recepata u kojima je ovo zdravo prolećno povrće neizostavno.
Jedan od tih recepata je i filija, starinska pita koja se najčešće pravila u domaćinstvima na Kosovu i Metohiji, i to ispod sača.
Modifikovana verzija dopušta da pitu pravite i u rerni, a sastojci su pristupačni i većina domaćica ima ih u u kuhinji u svakom trenutku.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 800 ml mleka
- 500 g brašna
- 400 ml pavlake
- struk mladog crnog luka
- soli po ukusu
- 100 g putera ili margarina
- 100 g kajmaka (po želji)
Priprema:
Umutite jaja, dodajte im brašno, mleko i so, pa sve sjedinite. Testo bi trebalo da bude malo gušće nego za palačinke.
Posudu koju ćete staviti u rernu najpre premažite puterom ili margarinom, pa stavite da se masnoća zagreje. Izvadite posudu, sipajte punu kutlaču smese za filiju i vratite posudu u rernu zagrejanu na 200 stepeni.
Za to vreme očistite luk (zajedno sa percima) i sitno ga iseckajte. Obavezno posolite luk i ostavite da odstoji desetak minuta, koliko će biti potrebno da se na prvom sloju filije uhvati korica.
Izvadite posudu iz rerne, stavite sloj pavlake i malo margarina (ili maslaca), pa preko toga sipajte malo iseckanog luka i odozgo još jednu punu kutlaču smese za testo. Opet vratite posudu u rernu i ostavite da se testo zapeče.
Na isti način utrošite ostatak testa za pitu, kao i luk, pavlaku i maslac, odnosno margarin.
Samo poslednju koru za filiju nemojte premazivati pavlakom, niti posipati iseckanim lukom; ona bi trebalo da bude hrskava i da je, po želji, kad se ispeče, prelijete kajmakom.
Vruću filiju isecite na kocke i poslužite uz jogurt.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ravioli od kojih pamet staje: Ovako nešto do sada niste probali
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Srćko
Kakve pavlake, kakvi margarini...luk?Samo se pomešaju kajmak i ulje i sa tim se filuje, mada u nekim mestima stavljaju sir, spanać, zelje...Može da se pravi u rerni ali daleko je od filije pečene pod sačem
Podelite komentar