• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posni mafini sa limunom za doručak: Čija semenke ih čine posebno zdravim

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prelijte glazurom od krema i limuna za ekstra pikantan ukus

  • 0
Mafini od limuna, sa semenkama Foto: Shutterstock

Bilo da postite ili samo brinete o svom zdravlju, obožavaćete ovaj recept za veganske mafine sa limunom kao alternativu za obične mafine.

Osim što se prave bez jaja, a testo se savršeno diže i bez njih, umesto mlečnih sastojaka koristi se bademovo mleko, jabukovo sirće i maslinovo ulje koje sa limunom pravi fantastičnu kombinaciju ukusa.

Kokosov šećer se koristi kao zamena za rafinisan šećera, a umesto maka, u glazuri - koriste se čia semenke, koje dodaju hranljivu vrednost ovom zdravom doručku.

Sastojci

  • 1 šolja bademovog mleka.
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • 1¾ šolje brašna
  • ½ šolje bademovog brašna
  • 2½ kašičice praška za pecivo
  • ¼ kašičice sode bikarbone za kuvanje
  • 1/2 kašičica soli
  • 1/2 šolje + 2 kašike kokosovog šećera
  • 1/3 šolje maslinovog ulja
  • 5 kašika limunovog soka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika čia semenki

za glazuru:

  • ½ šolje veganskog krem sira iz zemlje
  • 3 kašike soka od limuna
  • korica jednog limuna
  • 2 kašike meda
  • 1 čajne sirupa od limuna

Priprema

Zagrejte rernu na 200 stepeni i lagano nauljite pleh za mafine.

U maloj činiji pomešajte bademovo mleko i jabukovo sirće. Ostavite sa strane.

U velikoj činiji umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

U srednjoj činiji umutite šećer, maslinovo ulje, limunovu koricu, limunov sok i vaniliju. Potom umešajte mešavinu bademovog mleka.

Kombinujte mokre sastojke sa suvim sastojcima i mešajte dok se ne sjedine. Sipajte čia semenke.

Prespite testo u kalupe za mafine i pecite oko 16 do 17 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

Ostavite mafine da se ohlade oko deset minuta u plehu, a zatim prebacite na rešetku da se završi hlađenje.

Napravite glazuru. Ručnim mikserom ili u procesoru za hranu izmešajte krem sir, limunov sok, med i limunovu koricu dok ne postane glatka. Stavite na ohlađene mafine i ukrasite čia semenkama i limunovom koricom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti