Ideja za ručak: Napravite boraniju kakvu su spremale naše bake

  • 0

Ako ste preopteretili stomak teškom vaskršnom trpezom i jede vam se nešto "kašikom" sa puno povrća i ukusa, predlažemo vam starinski recept za spremanje boranije, baš onako kako su to naše bake radile.

Boranija, mekano meso, kuvano povrće i onaj šmek zaprške koja se sve ređe koristi prilikom kuvanja, vratiće vas za trenutak u detinjstvo. 

Pripremite i deci kuvanu boraniju na starinski način da i sami osete kako se nekada jelo.

Sastojci

  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe iseckane na krugove
  • 400 grama svinjske plećke, iseckane na kockice
  • 3 manja krompira, isečen na veće kocke
  • 400 grama sveže ili smrznute boranije (žute)
  • 2 čena belog luka
  • pola šolje kuvanog paradajza
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • ulje
  • so
  • 2 kašike biljnog suvog začina
  • peršun
  • pavlaka (opciono)
  • ljuta tucana paprika (opciono) 

Priprema:

Uvaljajte meso u brašno i propržite na ulju u dubljoj šerpi, dok ne porumeni. Izvadite meso iz šerpe.

Dospite još ulja prema želji i propršite sitno seckanu glavicu crnog luka. Kada postane staklast, dodajte u šerpu prženo meso, šargarepe, očišćenu boraniju i krompir, a potom nalijte šerpu vodom da ogrezne.

Dok se kuva sipajte u šerpu kuvani paradajz, suvi biljni začin i opcino tucanu papriku prema ukusu.

Nakon pola sata do 45 minuta kuvanja, u posebnom tiganju napravite zapršku. Zagrejte ulje i propžite seckani beli luk, brašno i slatku mlevenu papriku i sve prespite u šerpu sa boranijom. Pustite da provri i dodajte još so i biber prema ukusu, kao i peršun za garniš.

Uživajte u bakinoj boraniji.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela - Gambori kraj Radaljskog jezera

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti