Ideja za ručak: Napravite boraniju kakvu su spremale naše bake
Ako ste preopteretili stomak teškom vaskršnom trpezom i jede vam se nešto "kašikom" sa puno povrća i ukusa, predlažemo vam starinski recept za spremanje boranije, baš onako kako su to naše bake radile.
Boranija, mekano meso, kuvano povrće i onaj šmek zaprške koja se sve ređe koristi prilikom kuvanja, vratiće vas za trenutak u detinjstvo.
Pripremite i deci kuvanu boraniju na starinski način da i sami osete kako se nekada jelo.
Sastojci
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe iseckane na krugove
- 400 grama svinjske plećke, iseckane na kockice
- 3 manja krompira, isečen na veće kocke
- 400 grama sveže ili smrznute boranije (žute)
- 2 čena belog luka
- pola šolje kuvanog paradajza
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- ulje
- so
- 2 kašike biljnog suvog začina
- peršun
- pavlaka (opciono)
- ljuta tucana paprika (opciono)
Priprema:
Uvaljajte meso u brašno i propržite na ulju u dubljoj šerpi, dok ne porumeni. Izvadite meso iz šerpe.
Dospite još ulja prema želji i propršite sitno seckanu glavicu crnog luka. Kada postane staklast, dodajte u šerpu prženo meso, šargarepe, očišćenu boraniju i krompir, a potom nalijte šerpu vodom da ogrezne.
Dok se kuva sipajte u šerpu kuvani paradajz, suvi biljni začin i opcino tucanu papriku prema ukusu.
Nakon pola sata do 45 minuta kuvanja, u posebnom tiganju napravite zapršku. Zagrejte ulje i propžite seckani beli luk, brašno i slatku mlevenu papriku i sve prespite u šerpu sa boranijom. Pustite da provri i dodajte još so i biber prema ukusu, kao i peršun za garniš.
Uživajte u bakinoj boraniji.
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela - Gambori kraj Radaljskog jezera
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.