• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napravite sami burek za doručak: Isprobajte kombinaciju spanaća i sira

Vreme čitanja: oko 2 min.

Princip pravljenja dobrog bureka je uvek isti, a varijante ukusa su samo stvar vaše mašte

  • 2
Burek sa sirom i spanaćem Foto: Shutterstock

Ako volite burek, ali vam lokalna pekara ne pruža preveliki izbor pa su vam doSadile jedne te iste tri kombinacije koje se vrte u krug, ili je jednostavno premastan za vaš ukus, predlažemo vam recept kako možete sami da ga napravite u svojoj kuhinji.

Princip pravljenja dobrog bureka je uvek isti, a varijante ukusa su samo stvar vaše mašte. Ovde imate primer kako da napravite burek sa sirom i spanaćem.

Važno je napomenuti da kod izbora sira gledate da ne bude previše mastan, jer će se istopiti, niti pak previše postan, jer se neće sjediniti sa korama. Izaberite sir prema svom ukusu, ali iz prakse ispostavilo se da je za burek najbolji sitan sremački sir.

Ako želite da izgleda kao kupovni, pronađite okrugli kalup, mada je sasvim lep i u bilo kojoj tepsiji koju imate.

Sastojci: 

  • 500 g pakovanja tankih kora za pitu 
  • 300 g sira
  • 500 g svežeg ili zaleđenog (otopljenog i oceđenog) spanaća
  • 200 ml vode
  • 125 ml ulja
  • so

Priprema: 

Zagrejte rernu na 180 stepeni i ostavite uključenu.

U posebnoj posudi pomešajte vodu, ulje i jednu ravnu kašiku soli.

U drugu posudi izgnječite sir i dodajte (ako je svež, predhodno blaniširan i isceđen) spanać i posolite prema ukusu.

Podmažite tepsiju sa malo ulja, a zatim stavite dve kore jednu preko druge tako da ivice stoje izvan pleha. Sipajte preko njih kašiku ili dve pomešane tečnosti.

Sada preko stavite tri kore koje ćete predhodno da zgužvate i rasporedite po tepsiji tako da ne štrče preko ivica. Svaku potom pospite sa četiri do pet kašika tečnosti, potom postpite smesu sira i spanaća.

Postupak ponavljajte sve, tako da ostavite jednu neiskorišćenu koru.

Potom viljuškom izbušite na par mesta kore, pa dodajte još tečnog rastvora, da budete sigurni da je prošao svuda.

Sada savijte ivice donjih kora koje ste ostavili da vire sa strane, i sve lepo preklopite i lepo upakujte sa poslednjom korom.

Burek sada stavite u zagrejanu rernu da se peče oko 40 minuta dok ne porumeni.

Kada se ispeče, prevrnite ga na tanjir, pa tek onda isecite i poslužite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Rolovana ćuretina punjena pršutom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Moja to domacica

    22. april 2023. | 07:33

    Pravi sa cvarcima, mnogo ukusno

    Podelite komentar