
Palačinke od kojih se nećete ugojiti: Recept za univerzalno testo od 3 sastojka
Palačinke su na našim prostorima odavno sinonim za brzu, jeftinu i ukusnu poslasticu koja “trpi” sve vrste dodataka - od šećera, preko mlevenih oraha, domaćeg pekmeza, industrijske marmelade, kremova…
Dodatna prednost palačinki u odnosu na druge kolače je dostupnost materijala za recept, počev od brašna, preko jaja, malo mleka, soli i šećera, kojih ima u svakoj kući.
Iako nisu preterano zdrave, palačinke su mnogim generacijama omiljen slatkiš.
Ipak, palačinke je moguće napraviti i u zdravijoj verziji i poslužiti ih i sa slatkim i sa slanim namazima, u zavisnosti od toga kakve palačinke više volite.
Sastojci:
- 100 g ovsenih pahuljica
- 100 g mekog sira
- 4 belanceta
Priprema:
Ovsene pahuljice sameljite u mlinu za kafu, pa ih pomešajte sa izgnječenim sirom i umućenim belancima. Po želji, u smesu možete da dodate malo soli.
Još jednostavniji način je da brašno od ovsenih pahuljica, sir i belanca ubacite u blender i miksate dok se sastojci ne sjedine.
Tiganj premažite masnoćom, zagrejte ga, pa u njega spuštajte smesu za palačinke i pecite ih poput klasičnih.
Ovako spremljene palačinke mogu da stoje nekoliko dana.
S obzirom na to da su neutralnog ukusa, možete da ih filujete medom, džemom ili kremom, ali i pavlakom, ajvarom, šunkom, svežim povrćem i da vam zamene jutarnju kajganu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Probali smo gemiš i oduševili se: Poslastica za sva čula
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.