
Begova čorba, kraljica “jela na kašiku” u komšiluku: Starinski recept za tradicionalni ručak
Ukoliko imate dilemu šta da spremite za ručak, neka vaš izbor bude takozvana begova čorba.
Recept koji vam donosimo priprema se na prostorima Bosne i Hercegovine već decenijama, a “glavnu ulogu” ima bamija, povrće koje se retko koristi na našim prostorima, a ovom jelu daje specifičnu aromu.
Iako mnogi mešaju čuvenu kafansku belu čorbu sa kraljicom bosanske kuhinje, već posle prve degustacije shvate da su pogrešili. Naime, dok u belu čorbu idu klasični začini - so, biber, lovor, suvi biljni začin, u begovu čorbu obavezno se stavlja i muskatni oraščić neposredno pre služenja.
Sastojci:
- 2 pileća batka (oko 300 g)
- 300 g junećeg mesa
- veza zeleni (šargarepa, peršun, paštrnak)
- 100 g bamije
- 3 lista lovora
- 1 jaje
- kašika brašna
- biber
- so
- 50 g putera
- 100 ml pavlake
- 1 limun
- muskatni orah
- pola vezice peršunovog lišća
Priprema:
Očistite bamiju, spustite je u vodu, dodajte sok od pola limuna i kuvajte 20 minuta. Potom procedite bamiju i stavite je na stranu.
U veću posudu spustite meso, očišćenu vezu zeleni i lovor, pa posolite, nalijte vodom i kuvajte.
Kad je meso skoro kuvano, procedite ga, odvojte od kostiju i isecite na kocke. Iseckajte i šargarepu, peršun i paštrnak, pa sve ostavite sa strane.
Vodu u kojoj ste kuvali meso i povrće ostavite sa strane.
U drugu šerpu stavite 50 grama putera, pa kad se rastopi, upržite kašiku brašna, sipajte vodu u kojoj ste kuvali meso i povrće, promešajte i ostavite da se kuva petnaestak minuta.
Dodajte iseckano meso i povrće, kao i bamiju, pa ostavite da se sve krčka još dvadesetak minuta. Pred kraj kuvanja dodajte razmućeno jaje sa pavlakom, a onda i sok od druge polovine limuna, iseckan peršunov list i izrendan muskatni orah.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Staro srpsko jelo i delikates za iskusne gurmane: Podrobica
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.