
Hilandarski kolač: Recept za izdašnu posnu poslasticu koju ćete napraviti za tili čas
Kolač od jednostavnih sastojaka koje svaka domaćica ima u kući može da bude spasonosno rešenje kad vam se iznenada najave gosti ili kad poželite nešto slatko, a nemate mnogo vremena za pripremu. Hilandarski kolač jedan je od takvih recepata.
Iako nema nikakve veze sa Hilandarom, pretpostavlja se da je dobio takvo ime jer se uvek pravi u posnoj verziji, a po ukusu može da parira daleko skupljim poslasticama.
Sastojci:
- 10 kašika šećera
- 5 kašika džema (najbolje od kajsija)
- kesica cimeta
- kesica praška za pecivo
- 500 g brašna
- 250 ml vode
- malo seckanih i mlevenih oraha
- malo suvog grožđa
- 2 jabuke
- 100 g posne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Umutite šećer sa džemom, dodajte cimet, vodu, izrendane jabuke, brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro sjedinite varjačom. Na kraju dodajte orahe i suvo grožđe, još jednom promešajte, pa smesu sipajte u pleh obložen pek-papirom.
Pecite na 180 stepeni oko pola sata. Kad se kolač ohladi, napravite glazuru.
U šerpicu sipajte dve kašike ulja i izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa zagrevajte na tihoj vatri i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Vruću glazuru sipajte preko ohlađenog kolača, sačekajte da se stegne, pa secite na kocke i služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Recept za lisnati krompir koji će vas oduševiti: Jelo kakvo do sad niste probali
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.