• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Starinski recept za orasnice: Kolačići neodoljivog ukusa od samo 4 sastojka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nekada su, uz medenjake i oblande, bile obavezna poslastica na slavskoj trpezi, a danas su orasnice kolač koji doživljava “novu mladost”

  • 0
orasnice Foto: Shutterstock

U gastronomiji važi pravilo koje retko ko može da pobije - što manje kombinovanja sastojaka, to će recept koji pripremate biti ukusniji.

Ovo pravilo posebno važi u poslastičarstvu. Ukoliko ste sumnjičavi, samo se prisetite koji kolači i torte su najukusniji? Pa upravo oni koji se prave od pet-šest sastojaka: jaja, šećera, putera, orašastih plodova i čokolade sa dodatkom brašna.

Za orasnice, koje su nekada bile nezaobilazne na slavskoj trpezi, potrebna su samo četiri sastojka - belanca, šećer, orasi i sirće. Ovi kolačići sada su iznova popularni među domaćicama, jer ih nije teško pripremiti, a ukusom vraćaju u dane detinjstva.

Sastojci:

  • 2 belanca
  • 200 g kristal-šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 200 g seckanih oraha
  • 1 kašika sirćeta

Priprema:

Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca mutite mikserom dok se ne pretvore u sneg. Potom dodajte šećer i nastavite da mutite.

Na polovini mućenja sipajte kašiku sirćeta, pa dovršite mućenje - smesa za orasnice trebalo bi da bude kompaktna. zatim lagano varjačom umešajte mlevene orahe da se sjedine sa umućenim belancima i šećerom.

U pliću posudu sipajte seckane orahe. Kašičicom vadite smesu od belanaca i mlevenih oraha, pažljivo uvaljajte smesu u seckane orahe, oblikujte mali valjak, a onda od njega i potkovicu.

Orasnice ređajte na pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom, pa pecite na 130 stepeni oko pola sata. Ukoliko volite hrskavije orasnice, ostavite ih da se peku malo duže.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo gemiš i oduševili se: Poslastica za sva čula

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti