London-štangle, najlepši starinski kolač kojem je nemoguće odoleti: Recept iz 1903. godine

 
 
  • 0

U moru recepata za kolače koji se brzo prave oni starinski su pali u zaborav. Ipak, lepo je da se bar s vremena na vreme podsetimo poslastica koje su pravile naše prabake.

Početkom prošlog veka takozvane London-štangle bile su veoma popularne u Beogradu. Pronašli smo recept koji je zabeležen davne 1903. i po njemu napravili ovaj kolač.

Ukus nas nije razočarao - naprotiv. Spoj korice koja se “troši”, ukusnog pekmeza od kajsija i preliva od belanaca, šećera i mlevenih oraha garantuje gastronomski užitak.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 200 g masti (ili margarina)
  • 12 kašika brašna
  • 400 g šećera
  • pola tegle pekmeza od kajsija
  • 300 g mlevenih oraha
  • korica od limuna

Priprema:

Umutite četiri žumanca i jedno celo jaje, dodajte mast, 200 grama šećera, 12 kašika brašna i izrendanu koricu od limuna, pa sve dobro izradite varjačom ili kašikom.

Podmažite tepsiju, pospite je brašnom, pa kašikom stavljajte koru u tepsiju i lagano utapkajte donjom stranom kašike; ne pokušavajte da testo razvučete oklagijom, jer će se osipati. Pecite na 200 stepeni desetak minuta - korica ne bi trebalo da bude sasvim pečena u prvom delu pripreme kolača.

Tepsiju sa polupečenom korom ostavite van rerne.

Za to vreme u šerpu stavite četiri belanta i 200 grama šećera, pa kuvajte na sasvim tihoj vatri, neprestano mešajući smesu varjačom. Kad smesa pobeli, posle minut u nju ubacite mlevene orahe, skinite šerpu sa ringle i sve dobro izmešajte.

Na prohlađenu polupečenu koru nanesite sloj pekmeza od kajsija, a preko njega rasporedite fil od belenaca, šećera i oraha i vratite kolač da se dopeče.

Kad se sasvim ohladi, secite na štanglice i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo gemiš i oduševili se: Poslastica za sva čula

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti