Domaći gusti sirup od višanja iz sveščice naših baka: Recept bez konzervansa i čišćenja koštica

  • 0

Počela je sezona višanja, a bez soka i sirupa od ovog voća ostave u kućama širom Srbije su gotovo nezamislive.

Većina recepata podrazumeva upotrebu konzervansa i zamorno čišćenje višanja od koštica. Zbog toga ćete ovaj starinski recept obožavati, jer sirup ne sadrži konzervans i nećete morati da sedite satima i čistite višnje.

Sastojci:

  • 3 kg višanja
  • 3 kg šećera
  • 4 l vode
  • 60 g limuntusa

Priprema:

Višnje očistite od peteljki, stavite u veći lonac, nalijte vodom i kuvajte 20 minuta. Poklopite i ostavite da tako odstoji preko noći.

Sutradan procedite tečnost, dodajte šećer i limuntus i kuvajte oko pola sata. Preostale višnje će se lako odvojiti od koštica, pa ih možete iskoristiti za pravljenje kolača.

Dobijeni sok sipajte u tople staklene flaše i dobro ih zatvorite, a onda pasterizujte. Na dno većeg lonca stavite kuhinjsku krpu, poređajte flaše, sipajte mlaku vodu do tri prsta ispod vrha flaša, pa zagrevajte dok voda ne počne da vri. Od tog trenutka držite flaše u loncu sa vodom još desetak minuta, a temperaturu ringle smanjite.

Skinite lonac sa ringle, prekrijte flaše debljim peškirom ili ćebencetom i ostavite tako dok se flaše sasvim ne ohlade, a onda ih prebacite u ostavu.

Sirup razblažite sa vodom i uživajte u ukusu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti