![Sarajevo somun Sarajevo somun](https://xdn.tf.rs/2021/05/12/1620830848167-tan2021-5-121326305260-670x447.jpg)
Recept za domaće somune, lepše od onih iz pekare: Primenite 2 trika da bi bili vazdušasti i meki
Za mnoge su pljeskavica ili ćevapi najukusniji kad su posluženi u somunu koji ima tanke korice i vazdušastu sredinu.
Mnogi su uvereni da bez obzira na recept, somun može da bude ukusan samo kad se sprema u pekari, jer testo prave profesionalci. Ipak, jednako ukusan somun možete da napravite i u kućnim uslovima ukoliko primenite dva trika.
Prvi je da testo zamesite uveče i da ga ostavite da odstoji preko noći kako bi se gluten iz brašna dobro aktivirao.
Drugi je da tepsiju sa somunima stavite u dobro zagrejanu rernu i da testo pečete na najjačoj temperaturi.
Sastojci:
- 600 g brašna tip 400
- 300 ml vode
- kašičica šećera
- kesica suvog kvasca
- kašičica soli
- crni kumin (po želji)
Priprema:
U veću posudu sipajte brašno, vodu, kvasac i šećer, pa umesite meko testo. Posle desetak minuta dodajte so i nastavite da mesite još par minuta.
Preko testa stavite pamučnu krpu i ostavite da testo ostoji preko noći na sobnoj temperaturi.
Ujutro pospite radnu površinu brašnom, prebacite testo i premesite ga, pa ga isecite na četiri jednaka dela.
Od svakog dela testa napravite somun tako što ćete testo povlačiti s krajeva. Nožem napravite šare i premažite somune hladnom vodom, a onda ih pospite crnim kuminom.
Rernu zagrejte na najjače, stavite tepsiju podmazanu uljem da se zagreje, pa je izvadite iz rerne, poređajte somune i vratite je u rernu da se somuni ispeku.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Slana šarena torta bez pečenja: Postaće vam omiljena
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.