Domaći sladoled, bez konzervansa i veštačkih boja: Recept za kremastu poslasticu od čokolade

  • 0

Letnje vreline lakše je podneti uz sladoled, posebno ako je napravljen od prirodnih sastojaka, bez konzervansa i veštačkih boja.

Starinski recept sa jajima i šećerom, koji su pravile naše bake, nije bez razloga ostao jedan od onih koji se prenose kroz generacije. Sada je donekle modifikovan - umesto mleka, koristi se umućena slatka pavlaka.

Pored toga što ima pun ukus, ovaj sladoled je kremast i donekle podseća na najfiniji fil za tortu, jer se pravi od žumanaca kuvanih na pari sa šećerom i čokoladom, a kasnije se mešta sa umućenim belancima i slatkom pavlakom.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 250 ml slatke pavlake
  • 150 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Razbijte jaja, pa odvojte belanca od žumanaca.

Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte im pet kašika šećera i nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine.

Žumanca sipajte u posudu za kuvanje na pari, dodajte im preostalih pet kašika šećera, umutite mikserom da smesa postane penasta, dodajte izlomljenu čokoladu, pa kuvajte na pari desetak minuta i ostavite da se ohladi.

Dok se žumanca sa šećerom i čokoladom hlade, umutite slatku pavlaku.

Kad je smesa sa žumancima prohlađena, dodajte umućena belanca sa šećerom, kao i slatku pavlaku, pa sve dobro sjedinite mikserom, razlijte u posude i stavite u zamrzivač da se sladoled stegne.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Milkšejk od kuvanog sladoleda: A mislili ste da je nemoguće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti