Domaći sladoled, bez konzervansa i veštačkih boja: Recept za kremastu poslasticu od čokolade
Letnje vreline lakše je podneti uz sladoled, posebno ako je napravljen od prirodnih sastojaka, bez konzervansa i veštačkih boja.
Starinski recept sa jajima i šećerom, koji su pravile naše bake, nije bez razloga ostao jedan od onih koji se prenose kroz generacije. Sada je donekle modifikovan - umesto mleka, koristi se umućena slatka pavlaka.
Pored toga što ima pun ukus, ovaj sladoled je kremast i donekle podseća na najfiniji fil za tortu, jer se pravi od žumanaca kuvanih na pari sa šećerom i čokoladom, a kasnije se mešta sa umućenim belancima i slatkom pavlakom.
Sastojci:
- 5 jaja
- 10 kašika šećera
- 250 ml slatke pavlake
- 150 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Razbijte jaja, pa odvojte belanca od žumanaca.
Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte im pet kašika šećera i nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine.
Žumanca sipajte u posudu za kuvanje na pari, dodajte im preostalih pet kašika šećera, umutite mikserom da smesa postane penasta, dodajte izlomljenu čokoladu, pa kuvajte na pari desetak minuta i ostavite da se ohladi.
Dok se žumanca sa šećerom i čokoladom hlade, umutite slatku pavlaku.
Kad je smesa sa žumancima prohlađena, dodajte umućena belanca sa šećerom, kao i slatku pavlaku, pa sve dobro sjedinite mikserom, razlijte u posude i stavite u zamrzivač da se sladoled stegne.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Milkšejk od kuvanog sladoleda: A mislili ste da je nemoguće
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.