![sirup od kajsija sirup od kajsija](https://xdn.tf.rs/2023/07/04/sirup-od-kajsija-670x447.jpg)
Sirup od kajsija: Starinski recept za sok koji može dugo da stoji
Osim soka od zove i višanja, domaćice na našim prostorima svakog leta spremaju i sirup od kajsija.
Recept za pripremu vremenom je doživeo modifikacije, pa se danas priprema pomoću štapnog miksera i sa malom količinom šećera, ali takav sok može da opstane svega desetak dana.
Ukoliko želite da obradujete ukućane starinskim sirupom od kajsija koji ćete im poslužiti i tokom zime i narednog proleća, sledite ovaj recept.
Sastojci:
- 2 kg kajsija
- 1,5 kg šećera
- 1,5 l vode
- pola kesice limuntusa
- pola kesice konzervansa
Priprema:
Kajsije operite, pa im odstanite koštice. Polutke kajsija sameljite na mašini za meso, dodajte šećer i vodu i ostavite da odstoje sat vremena.
Posudu sa kajsijama, šećerom i vodom stavite na ringlu da provri, pa smanjite jačinu ringle i nastavite da kuvate na srednje jakoj temperaturi još pola sata. Dok je sirup topao, procedite ga kroz sitnu cediljku, pa ga vratite u šerpu i ostavite da se kuva još pet do deset minuta.
Isključite ringlu, u posudu sa sirupom dodajte limuntus i konzervans, dobro promešajte i dok je sirup još topao, razlijte ga u staklene flaše, hermetički ih zatvorite i čuvajte na hladnom i mračnom mestu (ne u frižideru).
Razblažite količinom vode po želji i uživajte u ukusu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Recept za testeninu hrskaviju od čipsa: Ukus koji se pamti
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Љики Врабац
Не трујте се лимунтусом и конзервансом! Шећер и добро опране, стерилне флаше и поклопци су довољни.
Podelite komentar