Starinska pita sa filom od dinstanih jabuka: Miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju

 
  • 0

U gotovo svim kućama u Srbiji za Petrovdan domaćice prave pitu s jabukama, kolač koji simbolizuje završetak posta.

U moru recepata za kolače sa jabukama izbor najčešće pada na onaj starinski, sa korama i prodinstanim filom, jer je ukusniji i sočniji.

Iako su naše bake razvlačile kore, pita će biti jednako ukusna i ako je napravite od tankih kupovnih kora za baklavu.

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 1,5 kg jabuka
  • 400 g šećera
  • 200 g seckanih oraha
  • kesica cimeta
  • 100 ml ulja

Priprema:

Jabuke oljuštite, izrendajte, pa sipajte u šerpu, dodajte im 200 grama šećera i dinstajte desetak minuta. Skinite šerpu sa ringle, dodajte jabukama kesicu cimeta i seckane orahe, pa sve dobro izmešajte.

Uzmite jednu koru, poprskajte je uljem, na nju stavite drugu koru, pa i nju poprskajte uljem. Preko druge kore sipajte malo kristal-šećera i ravnomerno rasporedite deo fila od jabuka, pa urolajte i spustite u podmazan pleh. Na isti način utrošite sve kore i fil.

Pitu poprskajte hladnom vodom, isecite i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 15 minuta, a onda smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još dvadesetak minuta.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo gemiš i oduševili se: Poslastica za sva čula

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti