Muhalebija sa malinama: Recept za najlepši letnji kolač koji osvežava i rashlađuje

  • 0

Tradicionalna turska poslastica muhalebija, koja se pravi od griza, šećera, mleka i kokosa, dobila je novu verziju u vidu kolača.

Izvorni recept je obogaćen filom od malina, a kolač je toliko lako napraviti da će uspeti čak i početnicima u kuhinji.

Sastojci:

  • 350 g griza
  • 600 g šećera
  • 250 ml mleka
  • 2 kašike brašna
  • kesica praška za pecivo
  • 300 g malina
  • kesica pudinga od vanile
  • 1 limun
  • 100 g kokosovog brašna

Priprema:

U činiju sipajte griz, brašno, 250 grama šećera, prašak za pecivo, kokosovo brašno i mleko, pa sve dobro izmešajte i ostavite da odstoji sat-dva. Možete, takođe, i da umutite ovu smesu uveče, pa da ujutro ispečete kolač.

U podmazan pleh sipajte smesu za patišpanj, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok se kolač ne odvoji od ivica pleha.

Dok se kolač peče, skuvajte sirup. U šerpicu sipajte 150 grama šećera, malo vode i sok od jednog limuna, pa kuvajte dok ne provri. Ostavite sirup da se prohladi, pa ga prelijte preko vrućeg kolača.

Dok kolač upija sirup, skuvajte fil od malina. U šerpu sipajte maline, dodajte im preostalih 200 grama šećera i oko 300 mililitara vode, pa kuvajte na malo jačoj temperaturi. Dok se maline kuvaju, razmutite prašak za puding od vanile u malo vode, pa kad voda sa malinama proključa, lagano sipajte razmućen prašak za puding i mešajte varjačom sve dok se smesa ne zgusne.

Vruć fil od malina prelijte preko muhalebije, pa ostavite kolač da se stegne i rashladi u frižideru. Po želji pospite malo kokosovog brašna preko kolača, secite na kocke i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od sada ih možete spremati u svojoj kuhinji: Recept za najpoznatija pohovana pileća krilca na svetu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti