• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Starinska prevrnuta torta od jabuka sa šlagom: Recept koji osvežava u vrelim danima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslastica na kojoj su odrasle generacije

  • 0
prevrnuta torta od jabuka Foto: Shutterstock

Kolači i torte sa jabukama su omiljeni na našim prostorima. Voćka koje ima tokom cele godine našla je svoje mesto u brojnim receptima, a pored lenje pite i klasične pite od gotovih kora, mnogima je omiljena i takozvana prevrnuta torta sa jabukama.

Ova torta se lako pravi i nije potrebno ni mnogo vremena, niti mnogo sastojaka.

Možete je praviti od jabuka koje ćete puniti mlevenim i seckanim orasima, ali i od oljuštenih jabuka koje ćete samo iseći na malo krupnije komade i potom, po želji, posuti orasima - izbor je samo vaš.

Sastojci:

  • 1,5 kg jabuka
  • 5 jaja
  • 15 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • 5 kašika ulja
  • 50 g putera ili margarina
  • 200 g mlevenih ili seckanih oraha (po želji)
  • 200 g šlag-kreme
  • 2 dl kisele vode

Priprema:

Oljuštite jabuke, pa ih očistite od semenki i isecite na krupnije komade.

Posudu u kojoj ćete peći tortu premažite puterom (ili margarinom), pospite po dnu pet kašika šećera, pa sipajte jabuke, pospite ih sa još pet kašika šećera i pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.

Po želji, preko jabuka možete da sipate mlevene ili seckane orahe.

Dok se jabuke peku, pripremite patišpanj.

Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u sneg. Potom im dodajte pet kašika šećera, pa nastavite da mutite još nekoliko minuta dok se šne ne odvoji od ivica posude. Špatulom dodajte žumanca, brašno i prašak za pecivo, a onda i ulje i sve nežno sjedinite.

Smesu za patišpanj sipajte preko jabuka, pa vratite posudu u rernu i pecite još dvadesetak minuta, odnosno dok se kolač ne odvoji od ivica.

Kad se torta prohladi, pažljivo je izvadite iz posude tako da kora bude na dnu tacne, a jabuke na vrhu.

Umutite šlag-kremu sa kiselom vodom, pa nanesite preko torte i ostavite je da se ohadi.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Napravite za 5 minuta pijani sladoled od lubenice

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti